Kultur

Rockeband hyller vikingene

England ville ikke vært mye å skryte av uten innvandrere og vikinger, mener det britiske bandet The Darkness.

Rockebandet The Darkness ga ut singlen «Barbarian» i vår. Nå er albumet «Last of Our Kind» her. Bandet lanserte albumet i London i Storbritannia. De kom omringet av en statist–hær som minnet om «Snorre-sagaene». Snorre Sturlason skrev historiebøker om Norges konger på 1100- og 1200-tallet.

– Vi feirer vikingene. England ville ikke vært mye å skryte av uten immigranter og inntrengere, sier vokalist Justin Hawkins til nyhetsbyrået NTB. Han ble satt ned av scenen av «livvakter» med øks.

– Vi kommer fra en by ved navn Lowestoft, som kommer fra vikingenes ord for «bosetting». Like ved fant de rester etter Edmund, kongen som vikingene drepte. Landskapet der vi vokste opp, har masse vikingkultur, forteller han videre.

The Darkness har ikke akkurat markert seg som noe politisk band. De ble kjent gjennom albumet «Permission to Land» i 2003. Hawkins gjør et unntak. Årsaken er at Ukip-partiet under valgkampen ville begrense innvandringen til Storbritannia. Lederen i Ukip Nigel Farage har et etternavn som høres fransk ut.

– Jeg synes det er komisk at han kan hete noe sånt og ha sånne tanker, sier Hawkins.

– Min egen familie er halvt canadisk, halvt polsk. Likevel er jeg engelsk. Selv om jeg hører hjemme i Norfolk, er jeg motstander av at folk gifter seg med noen i familien – noe som de gjør ofte i det området, sier han og ler.

The Darkness-guttene fleiper også gjennom musikken. De spiller metallmusikk. Hawkins tror det kan ha gjort noe med hvor populære de er i Norden.

– I begynnelsen var Norge, Sverige og Danmark et godt område for oss. Siden ble det vanskeligere å bli kvitt konsert-billettene der oppe, sier han. Men han lover å gjøre et nytt forsøk på Europa-turneen i høst.

– Jeg føler at metallsjangeren tas veldig alvorlig i Skandinavia, fordi den regnes som mer vanlig musikk enn her. Ettersom vi verken er «brutale nok» eller «tunge nok», lurer jeg på om vi faller litt mellom sprekkene. Men jeg liker jo å tro at vi har noe unikt – og da blir det en bonus om noen i det hele tatt har sansen, sier han.

Albumet «Last of Our Kind» er innspilt i Spania og Irland. For øvrig har Hawkins klippet håret kort siden sist.

– Det er fint med forandring iblant. Det skyldes bare at jeg har lyst til å føle meg bra. Når du skal vise en superversjon av deg selv live, er det viktig å oppleve harmoni når du spaserer ned gata.

– Så kortklippen har ingenting med nylig fylte 40 år å gjøre?

– Nei, jeg har sagt til folk at jeg har vært 40 lenge. Altså var det nærmest godt å bli det.

Hawkins flirer i fippskjegget.

– Som en vis fyr fortalte meg: Når du runder 30 år, som mann, blir du plutselig usynlig for unge jenter. Så, når du runder 40, blir du synlig igjen. Hei, jeg er tilbake!

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå