Kultur

Peer Gynt i magisk natur

Nå er det klart for en ny runde «Peer Gynt» i Gudbrandsdalen.

Fredag er det premiere på teaterstykket «Peer Gynt» ved Gålåvatnet. Det ligger i Gudbrandsdalen i Oppland.

Som i fjor er det Mads Ousdal som spiller Peer. Han trente i et halvt år før rollen. Slik skulle han bli spretten og sterk. Han var høyt og lavt, slo salto, danset halling og svingte øksa.

– Mads har trent godt og er i god form i år også, sier regissør Erik Ulfsby.

Til daglig er Ulfsby sjef for Det Norske Teatret. Han gleder seg stort over sommerjobben på Gålå. Men været har ikke vært like flott som i fjor.

– Vi har frosset og blitt våte. Været er utfordringen med å spille ute. Men samtidig er det også bonusen. Været lager plutselig noen bilder som er uslåelige, sier Ulfsby til NTB.

Fredag er det nypremiere. 90 prosent av billettene til de sju forestillingene er allerede solgt. I fjor fikk stykket fantastiske kritkker.

– At det ble suksess i fjor, gjør ting lettere. Men du kan ikke bruke en suksess til noe. Den hjelper deg ikke i neste forestilling. Du blir ikke mindre nervøs, og forventningene blir ikke mindre. Snarere tvert imot, sier Mads Ousdal til arrangørens egen nettside.

Ousdal sier at han ikke har klart å glemme Peer i det året som har gått.

– Han ligger der i bakhodet. Så lenge jeg visste at jeg skulle tilbake, er det ikke mulig å slippe taket. Ved starten av sommeren begynte jeg å se på teksten igjen. Men helt siden jeg dro fra Gålå har han vært en del av meg, sier Ousdal.

I fjor var første gang Ousdal spilte utendørs.

– Fjoråret var mektig – rammen, naturen og stemningen, sier Ousdal.

Erik Ulfsby sier at årets forestilling ikke blir helt lik fjorårets. Men resten av skuespilerne er også de samme som i fjor.

De som er med er Heidi Ruud Ellingsen, Marie Blokhus, Frank Kjosås, Svein Tindberg, Per Tofte, Belinda Braza og Birgitte Victoria Svendsen.

Dessuten er det med 80 frivillige og et husorkester med blant andre Arve Tellefsen.

«Peer Gynt» har vært spilt ved Gålåvatnet siden 1989.

Siste utgave

På forsiden nå