Kultur

Viser kjærlighet gjennom død

Den nye filmen «Stille hjerte» handler om å få hjelp til å dø. Men regissør Bille August mener at han har laget en film om kjærlighet.

Over en kvart million mennesker har sett filmen «Stille hjerte» på kino i Danmark. Fredag kommer den på kino i Norge.

En eldre kvinne har fått sykdommen ALS. Musklene hennes svekkes. Hun samler sine nærmeste rundt seg for å ta farvel. Der sier hun at hun ønsker å avslutte livet selv. Barn og barnebarn blir fortvilet.

Men den danske regissøren Bille August vil ikke være med på at det er en film om aktiv dødshjelp.

– Jeg synes først og fremst det er et drama om relasjoner, sier han til nyhetsbyrået NTB.

– Det er klart, det kretser rundt Esther-figuren, som har fått denne sykdommen hun ikke kan bli frisk av. Situasjonen er veldig spesiell. Folk blir «fremmede» overfor hverandre. Konflikter kommer opp. Men det er først og fremst en historie om å miste noen og en historie om kjærlighet, sier August.

Den 80 år gamle, danske skuespilleren Ghita Nørby spiller Esther. Hun og August har samarbeidet tidligere også.

– Noe av det som viser hennes kunst som skuespiller, er at hun tør så mye. Hun trenger dypt inn i karakterene sine og er veldig følsom. Hun er en av våre største skuespillere, sier regissøren.

Han snakker også varmt om dansk filmpolitikk.

– Dansk film og danske TV-serier har gjort det bra. Det er fordi de hele tiden har satset penger. Det er med på å sikre brå nivå på manuskripter, produksjoner og skuespilleri, så det er skapt noe som selges til utlandet.

August skal ha sin del av æren for det siste. Han har fått to Gullpalme-priser og vant filmprisen Oscar med «Pelle Erobreren» i 1989. Dansken er også kjent for «Åndenes hus», «Frøken Smillas fornemmelse for snø», «Les Misérables», «Goodbye Bafana» og «Night Train to Lisbon».

August vurderer nå å lage film om komponisten Vivaldi. Han skryter ellers av den norske regissøren Morten Tyldum. Han laget filmen «The Imitation Game».

– Den var fantastisk – håndverk i verdensklasse.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå