Kultur

Opera-komedie til folket

Den første forestillingen som Riksteateret reiser ut med denne høsten, er en opera-komedie. Der kan du blant annet se tenor Espen Langvik i dameklær.

Er det tilfeldig? Eller er det fordi han som nettopp har blitt teatersjef, kommer rett fra Den Norske Opera?

– Det er tilfeldig, sier teatersjef Tom Remlov, og ler.

Han forklarer at det tar lang tid å planlegge alt når man skal sette opp en opera. Så at det skulle bli en opera, var bestemt før han begynte.

Stykket det er snakk om, heter «Viva la Mama». Det ble skrevet av Gaetano Donizetti i 1827. Nå har det blitt en ellevill opera-komedie. Knut Nærum og Agnes Randers-Pehrson har jobbet med teksten, samme med regissør Ivar Tindberg. Nå passer den til norske forhold, og nåtid.

Nærum har kalt forestillingen «en opera med vitser». Den handler om en temperamentsfull primadonna, spilt av Eli Kristin Hansveen. Sammen med sin sanger-ektemann gjør hun livet surt for alle.

Primadonnaens rival er en kraftig sangerinne-mamma. Hun blir spilt av Espen Langvik. Når hun gjør entré, oppstår det makt-kamp og forvirring i den lille opera-truppen.

Remlov sier verket passer for alle. Til og med folk som ikke kan noe om opera. Og folk som tror de ikke liker opera.

– Hver kveld før forestillingen skal vi ha en gratis innføring i verket, og i operakunsten, lover han.

Turné-premieren blir i Nordfjordeid. Årsaken er at det er det eneste stedet i Norge som har et operahus, bortsett fra Oslo.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå