Kultur

Vil bygge nytt museum om vikingtida

Det blir et nytt vikingstids-museum på Bygdøy i Oslo. Arkitekter skal konkurrere om å tegne museet.

Situasjonen for vikingskipene på Bygdøy i Oslo har vært et problem lenge. Det gamle museet er for lite. Skipene er for skjøre til å kunne flyttes. Men i 2017 skal byggingen av starte av et nytt museum for vikingtida på Bygdøy. Det lover kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Det vil bli en egen konkurranse for arkitekter som ønsker å tegne museet. Vinneren kåres i mars 2016.

Det nye museet vil bli på 13.000 kvadratmeter. Bygging vil først starte etter forprosjektet. Det skal være ferdig høsten 2017.

– Vi ønsker å skape et globalt ledende senter for formidling av kunnskap om vikingtiden, sier Isaksen i en pressemelding. Ministeren håper at både norske og utenlandske arkitekter blir med i tegnekonkurransen.

Dagens vikingskipsmuseum tok imot Oserbergskipet i 1926. Fløyene til Gokstadskipet og Tuneskipet var ferdig først i 1957.

Vikingskipshuset har ikke vært i god nok stand til å ta vare på kulturskattene fra vikingtiden. I 2006 ønsket styret ved museet å støtte planene om et nytt hus i Bjørvika. Disse planene ble stanset i 2012. Det var da det ble kart at vikingskipene ikke ville tåle en flytting fra Bygdøy.

Det er Statsbygg som skal utlyse arkitektkonkurransen. Hele anlegget vil bli tre ganger større enn dagens museum, ifølge Kunnskapsdepartementet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå