Kultur

– Ibsen ville skrevet TV-serier

Riksteater-sjef Tom Remlov er sikker. – Hadde Henrik Ibsen levd i dag, ville han ha skrevet TV-serier, sier han.

Denne høsten skal Riksteatret ut på ny turné. De skal spille stykket «Samfunnets støtter», som Henrik Ibsen skrev i 1877. Tom Remlov er ny sjef for Riksteatret. Stykket er det første han har valgt selv. Og Remlov lover at dette skal bli «Ibsen for alle».

– Dette er et av de tidlige samtidsstykkene. Det er også et av dem som slo best an da han levde: Det gikk på fem teatre samtidig i Berlin! forteller Remlov. Han sier at folk den gang så på Ibsen som «underholdende». Nå har vi lett for å behandle ham med alvor og ærbødighet.

– Folk kan fort få en litt alvorlig mine. Men Ibsen var en uovertruffen plotmaker og en teatermann som ville underholde, sier Tom Remlov til nyhetsbyrået NTB.

Det er Henrik Mestad som har hovedrollen i teaterstykket. Han spiller lokalpolitikeren og samfunnstoppen konsul Bernick.

Mestad er i neste måned å se på TV i serien «Okkupert». Det er kanalens TV 2s nye satsing. Den er basert på manus fra forfatter Jo Nesbø. «Okkupert» har premiere 4. oktober.

Men Mestad er ikke eneste konsul. Også Kim Haugen skal ha rollen underveis på norske landeveier: De to skuespillerne har nemlig øvd inn hovedrollen samtidig.

Henrik Mestad drar i gang fra premieren 11. september. Haugen fortsetter 25. oktober. Begge sier de har lekt med tanken på at de én gang skal bytte litt på rollen underveis i forestillingen.

Kanskje skjer det når forestillingen vises under Ibsen-festivalen på Nationaltheatret? Det skjer høsten 2016.

«Samfunnets støtter» har premiere 11. september, og regisseres av Peter Landal. Turneen varer ut november. Andre skuespillere som er med, er Irene Reppen, Per Christian Ellefsen, Nils Golberg Mulvik, Ida Cecilie Klem, Anne Ryg, John Sigurd Kristensen, Victor Berg, Martin Lotherington og Julia Støp Huseby.

Siste utgave

På forsiden nå