Kultur
Bildet viser en kalkun.

Visste du dette om thanksgiving?

Torsdag feirer de Thanksgiving i USA. Her er noen morsomme fakta om feiringen.

USA feirer thanksgiving fjerde torsdag i november. «Thanksgiving» betyr å gi takk.

Feiringen er til minne om en viktig middag som noen mener var i 1621. Da skal innflytterne fra England ha delt et måltid med de innfødte indianerne. Europeerne lærte å bruke mat som var ny for dem, som mais, kalkun og gresskar.

Thanksgiving handlet om å takke Gud for maten som var høstet. Men nå handler feiringen mest om å kose seg med mat og familie. Hele familien samles rundt bordet til et måltid med kalkun og tilbehør. Og en god pai til dessert.

For amerikanerne er thanksgiving like viktig som jula er for oss nordmenn.

Her er noen morsomme fakta om thanksgiving:

– I 1660-årene ble det vanlig å feire thanksgiving hvert år i USA. I 1789 sa president George Washington at dagen skulle markeres over hele landet som en nasjonal feiring.

– Hvert år blir to kalkuner benådet av presidenten i USA. De har gjerne navn som passer sammen. I år var det kalkunene Honest og Abe som fikk leve. «Honest Abe» var kallenavnet til president Abraham Lincoln. I fjor var det kalkunene Cheese og Mac som fikk leve. Året før var det Popcorn og Caramel.

– Tradisjonen med å redde kalkuner strekker seg tilbake til 1947. Men George Bush var den første presidenten som gjorde dette til en offentlig seremoni.

– USA feirer dagen med flere parader. Den mest kjente er i New York. Den holdes av kjøpesenteret Macy's. De har hatt paraden siden 1924.

– Macy-paraden er kjent for sine enorme ballonger av kjente tegneserie-figurer.

– Dagen før Thanksgiving er en av de travleste reisedagene i USA. Det er fordi mange reiser hjem på ferie til foreldrene.

Kilder: Wikipedia og USA Today.

Mer fra Kultur

På forsiden nå