Kultur
Bildet viser skuespillere på scenen. De spiller i danseforestillingen «Pøbler i pels».

Pøbel skaper julestemning

En dansende katt og folkemusikk skal skape julestemning på Riksscenen.

– I år spilles «Pøbel i pels» bare her på Riksscenen, men til neste år håper vi på å ta den rundt i landet, sier Andreas Ljones.

Han er produsent for forestillingen som har urpremiere 10. desember. Ljones spiller også fele i dansestykket. Og han har skrevet musikken med sammen Odd Nordstoga og Georg Buljo.

«Pøbel i pels» er et stykke som blander sang og dans, både folkemusikk, folkedans og streetdance.

– En som så prøvene, kalte «Pøbel i pels» for en blanding av «Alene hjemme», «Reisen til julestjernen» og «Snekker Andersen», sier Silje Onstad Hålien. Hun har en av hovedrollene i stykket.

Historien handler om gutten Thomas. Han ønsker seg hund til jul, men får nei av moren. Dermed stikker han av og vandrer rundt i Oslos gater. Underveis møter han flere merkelige figurer, blant annet Nissen fra Nissedal og en tøff bakgårdskatt.

«Pøbel i pels» ble skapt fra et ønske om å lage en juleforestilling for de minste.

– Det er en juleforestilling med urbant preg. Den vil gjøre Oslo magisk, sier Hålien.

Hun spiller den viltre bakgårdskatten. Hallingdanseren er for tida høygravid. Men det gjorde ingenting for manusforfatter Jesper Halle.

– Han har lagt inn magen som element i handlingen. Vi sier til barna at her inne er det kattunger, ler Silje og klapper seg på magen.

Den hindrer henne ikke i å sprette og spinne rundt.

– Han er stille når jeg danser, sier hun om babyen.

Onstad Hålien har etablert dansekompaniet Villniss sammen med produsent Ljones. De hadde et felles ønske om å fortelle gjennom dans og musikk. Nå håper de å skape en ny tradisjon.

– Vi håper å skape en ny tradisjon. Det er en grunn til at vi går og ser de samme juleforestillingene om og om igjen, og det er fordi de gir oss en god julefølelse, sier Hålien.

– Blir det en happy juleending på «Pøbel i pels»-historien også?

– Ja, veldig! ler Hålien.

Og Andreas Ljones beroliger med at «alle får komme inn i varmen og spise julegrøt».

LES MER HER: Klar for julekonserter

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå