Kultur

Full fart i Flåklypa

Et spennende kappløp. En freidig fugl. Et engstelig pinnsvin. En smart oppfinner. Alt er som det skal være i den nye Flåklypa-filmen.

Filmen har fått tittelen «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa». Sist søndag hadde den verdenspremiere i Alvdal. Andre kinoer må vente til 1. juledag. Det er ikke tilfeldig at filmen fikk verdenspremiere i Alvdal. Alvdal er nemlig hjembygda til Kjell Aukrust. Han har skrevet bøkene om Solan Gundersen og de andre i Flåklypa.

Det er Rasmus Iversen som har regissert filmen. Han vant Amandapris for «Jul i Flåklypa». Den kom for to år siden.

– Litt av grunnen til at jeg turde å si «ja» er at jeg hadde truffet Kjell Aukrust, sier Sivertsen. Han jobbet som tegner på «Gurin med reverumpa» på 90-tallet.

– Kjell Aukrust var innom oss ganske ofte, og det var utrolig inspirerende. Han kunne si at «nei, Solan, han lukker aldri en dør på den vanlige måten, han sparker den igjen med foten», forteller Rasmus Sivertsen med varme i stemmen. Han sier han aldri blir lei av Aukrusts figurer og historier.

– Han står for den norske innlandshumoren, med sine underfundigheter.

«Jul i Flåklypa» var en liten historie med få karakterer. «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» er en mye større historie. Den har mange flere karakterer. I tillegg er filmen full av fart og spenning.

– Når vi skulle lage en film til, var det viktig at vi hadde mer å by på, på alle vis. Det handler om et kappløp, sier Sivertsen. I filmen får Solan Gundersen en lur idé. Han melder seg på det årlige Osteløpet, sammen med Ludvig og Reodor Felgen. Solan er sikker på å vinne. Så sikker at han i all hemmelighet har veddet bort både Reodor Felgens verksted og huset de bor i.

Ifølge avisa Østlendingen var folk i Alvdal godt fornøyde med filmen.

– Det er blitt en liten tradisjon å ha premiere på Aukrusts hjemsted, sier Sivertsen. Han innrømmer at han var litt nervøs før premieren. Han hadde nemlig trodd det skulle være mindre skummelt denne gangen, men tok feil:

– Det er faktisk like skummelt nå.

Siste utgave

På forsiden nå