Kultur

God, gammeldags julepynt

Jul og mote er to ord som ikke passer så godt sammen. Vi vil ha jula slik den alltid har vært – tror vi.

Julekurver, nisser og juletre. I jula holder mange fast på tradisjoner. Og vi tror vi pynter tradisjonelt. Kanskje med et snev av noe nytt.

Men hva som er god, gammeldags pyntestil, forandrer seg når det passer oss.

De som selger julepynt peker ut to klare stiler som de viktigste:

– I år er den ene nordisk og moderne. Den andre er klassisk og nostalgisk. Det sier Siv Elizabeth Egger hos møbelkjeden IKEA.

Den nordiske stilen er enkel. Med blanke og matte overflater sammen med lyst tre og pasteller, ifølge IKEA.

Den tradisjonelle stilen er klassisk, romantisk og nostalgisk. Det kan være engler, nisser og dyrefigurer. Kanskje stjerner og hjerter.

Ser vi på foto av julepynt fra 1940-tallet og fram til 1980-tallet, vises ikke mye av dette. Det var mer norske flagg, pynt av glanspapir og glitter.

Men flagg, glanspapir og glitter er det ikke mye av i butikkene for tiden.

– Vi tror vi er skikkelig julete og lager jul slik vi mener den alltid har vært. Men det er en fortid som egentlig ikke har eksistert. Det sier Karl-Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania.

Tangen forklarer hvordan vi hele tiden tilpasser oss:

– Julas ideal handler ikke om mote. Det vi spiser og hvordan alt skal se ut skal være bestemt på forhånd.

Vi har en klar oppfatning om hvordan jula skal feires. Å la seg påvirke for mye av nye trender, bryter med tradisjon og passer ikke. Så da endrer vi heller oppfatning om hva som er tradisjon.

Tangen tar et lite oppgjør med julenissen:

– Det var Coca-Cola som gjorde den røde, tjukke nissen populær. Juletreet var i sin tid hentet fra utlandet. Men vi liker ideen om at vi pynter som før. Vi forestiller oss en tid der alle satte ut grøt til nissen. Vi hengte opp julenek og slaktet grisen selv på gården. Men mange av våre forestillinger stammer fra reklame, sier Tangen.

Folk tilpasser julepynten til stilen i hjemmet. Det sier Stine Johnsen Kippernes i møbelkjeden Skeidar.

– Bor man i et minimalistisk hus, er julepynten også stilren. Den er ofte i de samme fargene som møbler og vegger. Vi vil uansett at julen skal være koselig. Og kosen er et temmelig tidløst krav.

Mer fra Kultur

På forsiden nå