Kultur

Askepott i ny drakt

I dag ser en million nordmenn «Tre nøtter til Askepott» på TV. Filmen er pusset opp for 7,3 millioner kroner. Den har fått friskere farger og klarere bilde.

For mange nordmenn blir det ikke jul uten. Rundt en million vil se «Tre nøtter til Askepott» på TV hver julaften.

Filmen er mest populær blant kvinner. 597.000 kvinner så julefilmen på kanalen NRK julaften i fjor. Men også 371.000 menn så filmen.

Nå er klassikeren pusset opp. Den har fått friskere farger og skarpere bilder.

Oppussingen er betalt av Norge ved hjelp av penger fra EØS. Arbeidet er et samarbeid mellom Filmarkivet i Praha og Nasjonalbiblioteket i Norge.

Jobbeh har tatt et år, ifølge regjeringen.no. Hele 2 kilometer med filmruller er digitalisert. 125.000 bilderammer er renset. Filmen har blitt lysere, klarere og skarpere.

I Norge har «Tre nøtter til Askepott» blitt en skikkelig juleklassiker. Filmen ble laget i 1973.

I 1975 ble den vist på NRK for første gang. Da hadde den norsk tekst. Den dubbede versjonen kom først i 1978.

Her leser skuespiller Knut Risan alle stemmene. Det er denne som har gått på NRK nesten hver julaften siden. Og Knut Risans stemme er fortsatt med.

I 2013 skulle avisa VGs lesere stemme på sin favoritt-julefilm. «Tre nøtter til Askepott» vant. Den fikk 40,75 prosent av stemmene. Folk vil fortsatt ha filmen, selv om den er over 40 år gammel.

På NRK ble filmen først vist annethvert år. I 1993 lot kanalen være å vise filmen. Det var en tabbe. Illsinte seere ringte NRK og klaget. NRK trodde seerne ville ha noe mer moderne. Men der tok de feil. Nå viser de filmen hvert år.

Neste jul kan vi glede oss til en helt ny versjon av «Tre nøtter til Askepott». Den er attpåtil norsk.

Filmen får norske skuespillere og norsk tale. Men den skal spilles inn i Tsjekkia, akkurat slik som originalen. Innspillingen starter til våren, og filmen får premiere vinteren i 2016.

Den oppussede versjonen av «Tre nøtter til Askepott» ble feiret med egen festpremiere i Oslo 14. desember.

Skuespillerne fra filmen ble invitert til festpremieren, men ingen kom. Libuse Safrankova spilte Askepott. I dag er hun 62 år gammel. Pavel Travnicek spilte prinsen. Han er 65 år. Travineck ville ha over 80.000 kroner for å komme til Norge, ifølge avisa VG. Det fikk han ikke.

Visste du forresten at «Tre nøtter til Askepott» egentlig skulle være spilt inn om sommeren? Men innspillingen ble forsinket. Derfor måtte filmen spilles inn på vinteren i stedet. Hadde filmen blitt spilt inn om sommeren, hadde den nok ikke blitt en juleklassiker.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå