Kultur
Bildet er fra filmen og viser Solan Gundersen, Ludvig og Reodor Felgen på en snøkledd topp.

Her er årets julefilmer på kino

Shakespeare, Flåklypa og en kjempestor hval. Det er noe av det du kan se på kino i romjula. Her er de 10 filmene som har premiere 1. juledag.

45 år

Drama

Tillatt for alle

Ekteparet Geoff og Kate har vært gift i 45 år. En uke før de skal feire bryllupsdag, får Geoff en tung beskjed: Hans ungdomskjæreste er funnet død. Hun forsvant på en tur i de sveitsiske alpene for nesten 50 år siden. Hemmeligheter fra fortiden blir kjent. Det får følger for feiringen av bryllupsdagen.

Det helt nye testamente

Svart komedie

12 års aldersgrense

I denne satiriske filmen møter vi Gud, som bor i en liten leilighet i Brüssel. Han har en datter, Ea. Hun er ti år. Hun er lei av at faren plager menneskene. Det vil hun gjøre noe med. Ea hacker farens PC. Så sender hun en sms til alle menneskene på jorden. I tekstmeldingen står det når og hvor de skal dø. Deretter reiser Ea ut i verden. Her samler hun en flokk med disipler og skriver et nytt og bedre testamente.

En mann ved navn Ove

Komedie

12 års aldersgrense

59 år gamle Ove er en sint mann. Han vil helst bestemme alt i borettslaget der han bor. Men så får Ove en ny nabo. Hun heter Parvaneh og et høygravid. Ved et uhell rygger hun inn i Oves postkasse. Det blir starten på et uvanlig vennskap.

In the Heart of The Sea

Action/eventyr

12 års aldersgrense

I 1820 ble hvalfangstskipet Essex senket av en hval. Mannskapet klarte å komme seg i livbåtene. De tilbrakte flere måneder på havet. For å overleve, måtte de spise de som døde. Til slutt ble åtte av mannskapet reddet. Forfatteren Herman Melville fikk høre historien. Han ble inspirert til å skrive den kjente romanen «Moby Dick». Chris Hemsworth spiller en av rollene. Han er kjent for rollen som guden Thor.

Joy

Biografi/drama/komedie

Filmen er basert på historien om Joy Mangano. Hun var en småbarnsmor med mange gode ideer. Hun likte å finne opp ting. En av hennes oppfinnelser var Mirakelmoppen. Hun bygde et stort firma, med mange ansatte. Filmen handler også om Joys familie.

Med Jennifer Lawrence og Bradley Cooper.

Macbeth

Drama

15 års aldersgrense

Macbeth er et skuespill av Shakespeare. Macbeth er en hertug i Skottland. Han får høre en spådom av tre hekser. De sier at han en dag vil bli konge av Skottland. På grunn av spådommen dreper Macbeth kongen og tar tronen selv.

Med Michael Fassbender og Marion Cotillard.

Min andre mor

Drama

Tillatt for alle

Val er hushjelp og barnepike for en rik familie i São Paulo i Brasil. Det har hun vært i 13 år. Like lenge har hun vært skilt fra datteren som hun reiste fra. En dag kommer datteren Jéssica til byen for å studere. Hun får bo hos sin mor. Men for Val er det uvant. Datteren er voksen. De kjenner ikke lenger hverandre. Og hva skjer når Vals arbeidsgiver blir interessert i Vals datter?

Point Break

Action

12 års aldersgrense

Point Break by på action for alle pengene. FBI etterforsker flere dristige ran. De tror at noen ekstremsport-utøvere har gjort det. En ung FBI-agent går undercover. Han blir medlem av gjengen for å bevise at de er ranerne. På rollelisten finner vi blant andre norske Tobias Santelmann. Filmen vises i 3D.

Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa

Animasjonsfilm

Tillatt for alle

Solan Gundersen har meldt seg på det årlige Osteløpet. Han er helt sikker på at han kommer til å vinne. Derfor vedder han med meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold i nabobygda Slidre. Solan vedder bort både Reodors verksted og huset de bor i. Reodor og Ludvig vet ikke hva Solan har gjort. Men så får Kleppvold får med seg Emmanuel Desperados på laget. Solan blir nervøs. Kanskje ikke seieren er så sikker likevel?

The Pearl Button

Dokumentar

9 års aldersgrense

«The Pearl Button» handler om Chiles historie. Filmen forteller om chilenernes forhold til vann og fiske. Dette har preget landet og menneskene. Filmen forteller også om diktatoren Pinochet.

Mer fra Kultur

På forsiden nå