Kultur

Helter fra 90-tallet er tilbake

Snart kommer nytt album fra gruppa Suede. Og de kommer til Norge.

Gruppa Suede ble populære på 1990-tallet. Men britene har ikke gitt seg enda. Nå kommer de med albumet «Night Thoughts» 22. januar. Så kommer de til Norge og holder konsert på Sentrum Scene 2. februar.

– Det blir snakket om at albumet som fenomen er over. Det er det slett ikke, sier vokalist Brett Anderson til nyhetsbyrået NTB i London.

Folk strømmer mye musikk og filmer fra internett.

Men det betyr ikke at hele album fra grupper dør, mener han.

– Jeg tror folk ennå er lystne på å fordype seg i et helt musikkverk. Alle vil ikke bare hoppe mellom sanger. Det finnes fortsatt millioner av lyttere som vil sette på en plate, og leve i den plata de neste 45 minuttene av sitt liv, legger han til.

Han får støtte fra bassist Mat Osman. Han forteller at Suede bevisst ville motarbeide de nye «reglene» i bransjen med sin sjuende studioinnspilling.

– Du får høre at «alt» må skje i løpet av 20 sekunder. For siden skrur folk av. Du får høre at du må legge «alle» de beste låtene først. Og at «alt» avhenger av salget første dag. Så tenker du: «Jeg vet ikke om det der egentlig stemmer.»

Det er iallfall ikke sånn Suede-fansen vil ha det, ifølge Osman.

Suede skal ikke bare servere fansen ny musikk. De har også fått laget en helaftens spillefilm. Den er regissert av Roger Sargent.

– Under opptakene begynte vi å tenke i retning av videoer. Da slo det oss: Kanskje vi like godt skal lage en film som følger med hele plata? forklarer Anderson.

Suedes store gjennombrudd var med plata «Coming Up» fra 1996. Og folk i Skandinavia likte albumet.

– Jeg tror én av grunnene er at dere nordboere tar popkulturen veldig seriøst, sier Osman.

– Idet vi kom til Sverige, Danmark og Norge, følte vi at vi ble tatt på alvor. Både av publikum og presse. Jo, dere har peiling på popkultur. Og «pop» og «kultur» er de to ordene som best oppsummerer Suede. Så da ble det et naturlig hjem for oss.

Siste utgave

På forsiden nå