Kultur
Bildet viser dronning Sonja og kulturminister Linda Hofstad Helleland foran et Astrup-maleri.

Gammel kunst blir ny norgesreklame

En avdød, norsk kunstner er høyaktuell i London. Dronning Sonja tror han kan bli god reklame for Norge.

– Dette gjør Norge interessant. Det sa dronning Sonja da hun åpnet den store Astrup-utstillingen i London.

««Painting Norway: Nikolai Astrup (1880-1928)» heter utstillingen. Den består av 120 oljemalerier, tresnitt og gjenstander. Du kan se den i Dulwich Picture Gallery i Sør-London helt frem til 15. mai.

Nikolai Astrup vokste opp i Jølster i Sogn og Fjordane. Han er kjent for å male landskapsbilder med sterke, klare farger. Astrup er godt kjent i Norge, men lite kjent i utlandet. Det håper dronning Sonja utstillingen kan endre på.

– Vi har mange kunstnere i Norge som ikke har fått den anerkjennelse de burde. Dette er én av dem, sa dronning Sonja til nyhetsbyrået NTB.

Onsdag åpnet utstillingen i London. Det er den første større internasjonale utstillingen som er viet Astrup. Ifølge dronningen vil utstillingen gi verdifull norgesreklame.

– Det er viktig å få den norske kunsten ut. Slik kan utlandet få øynene opp for det vi har. Da får man tilbake igjen interessen for andre norske kunstnere. Så Norge blir interessant. Det er det vi skal fram til, la æresgjesten Sonja til.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er enig i det.

– Dette betyr mye mer enn vi aner. Astrup er en folkekjær kunstner for oss nordmenn. Men fortsatt er han en bevart hemmelighet ute, sa Helleland.

– Jeg tror det har mye å si også for annen norsk kunst og kultur. Vår samtidskunst vil også ha godt av det. Det skaper større interesse for hva vi har å by på, la hun til.

Det er første gang Astrup feires med en egen utstilling i Storbritannia. Avisa The Guardian har allerede skrevet at kunstneren fra Jølster «burde vært like berømt som Edvard Munch».

Ifølge sentrale folk ved Dulwich-galleriet vil han også bli populær blant folk i London.

– Vi har godt rykte for å vise fram kunstnere som er kjente hjemme, men mindre kjente her. Vi vet at vi har et publikum, sier Ian A.C. Dejardin. Han jobber med kunst på Dulwich-galleriet.

– Briter elsker landskapsmalere. De er alltid populære. Dessuten er Astrup helt fantastisk, fortsatte Dejardin.

LES OGSÅ: Kunst-anmelder skryter av dronningens bilder

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå