Kultur
Bildet viser rosa blomster. Små plasthjerter sier Happy Valentine's.

Kjærligheten skal feires!

Vi kjøper kaker, sjokolade og roser for millioner av kroner.

14. februar er dagen. Noen kvinner pirker kanskje litt borti kjæresten. De hinter forsiktig om at dagen må huskes.

Folk i Norge liker å feire den amerikanske tradisjonen Valentine's Day. Det er dagen kjærligheten skal feires. Gjerne med blomster og kaker.

– Det er spesielt de unge som feirer Valentinsdagen. De henter gjerne inspirasjon fra filmer og populærkultur. Og så reiser de og blir påvirket av kulturer, forklarer Bror Stende til Klar Tale. Han er direktør for mote og fritid i handels-organisasjonen Virke.

Butikkene har for lenge siden oppdaget at de kan tjene mer penger denne dagen. Bakerne lager cupcakes med rosa krem. Gullsmedene gir ekstra gode tilbud på smykker. Sjokolade formet som hjerter er lette å få tak i.

Trolig vil vi bruke 250 millioner kroner ekstra på Valentinsdagen. I år er 14. februar en søndag, så handlingen skjer i forkant.

Så kommer morsdagen i tillegg. Den er i år også på 14. februar.

– Vi bruker trolig 300 millioner kroner ekstra på disse dagene til sammen, sier Stende.

Vi bruker mer penger på partneren enn på mors- og farsdag.

– Noen husker hverandre med et kort. Andre går ut og spiser middag. Kanskje går de på kino. Det finnes også dem som kjøper dyrere gaver, ifølge Stende.

Valentinsdagen har en gammel historie. Den kan ha røtter i romersk feiring av gudinnen Juno, ifølge nettstedet Wikipedia.

Men det finnes flere historier om hvordan Valentinsdagen ble kjærlighetens dag.

Blant de mest kjente er historien om en biskop. Han het Valentin og skal ha levd rundt år 270 etter Kristus. Han ble satt i fengsel fordi han viet soldater. Han fulgte ikke de riktige, kristne reglene. Han ble henrettet. Men like før, skrev han et avskjedsbrev til sin kjære.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå