Kultur
Bilder viser forfatter og fotograf Christina Skreiberg. Hun holder opp boka hun har laget, som heter "Hei, nabo!".

Nabobesøk ble bok

Hun var nysgjerrig på naboene sine i blokka på Tøyen. Dermed tok hun med seg fotoapparatet og ringte på. Slikt blir det bok av.

Christina Skreiberg har brukt seks år på boka «Hei nabo!". Boka tar oss med inn i 20 leiligheter i en boligblokk på Tøyen. Innenfor bor det folk fra hele verden.

– Jeg bodde i London-bydelen Hackney en periode. Jeg likte veldig godt stemningen. Det bodde folk fra hele verden der. Jeg opplevde det som veldig fascinerende, sier Skreiberg. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Da hun kom hjem, søkte hun seg til et liknende sted. Ei blokk på Tøyen ble løsningen.

Blokka ble Skreibergs hjem fra 2008 – 2011. Den rommer 100 ganske like leiligheter.

– Det bor utrolig mange forskjellige mennesker fra hele verden her. Vi gikk ut og inn av samme dør hele dagen. Så slo det meg: Jeg vet jo ingenting om disse menneskene.

Dermed begynte Skreiberg å invitere seg inn til naboene.

Hun forteller at hun var litt nervøs første gang hun ringte på hos en ukjent nabo. Men nysgjerrigheten var større enn frykten.

Skreiberg fulgte lyden av musikk fra leiligheten under. Det førte henne til Nabi. Han er en gjestfri, afghansk mann. Han inviterte henne straks inn, og lurte nesten på hvorfor hun ikke hadde kommet før.

Det ble flere besøk. Skreiberg ble oppmuntret av de mange gjestfrie naboene hun møtte. Dermed ble det ble både middager og kaffe-selskaper rundt om i bygget. Etter hvert kom også ideen om en bok. Nå har hun samlet 20 historier mellom stive permer.

– Naboene viste seg å komme fra land som Usbekistan, Frankrike, Kroatia, Serbia, Etiopia, Gambia og Latvia. Og jeg møtte naboer som kom fra andre steder i Norge, som Karmøy, Skien Rødøy og Molde. Over alt ble jeg møtt av vennlighet. Men det var også noen som sa nei til å delta i bok-prosjektet, sier Skreiberg.

Bildene fra boka skal også stilles ut i Rådhusgalleriet. Oslos ordfører Marianne Borgen som åpner utstillingen 4. mai.

Skreibergs prosjekt er veldig aktuelt. Spørsmål om kultur, innvandring og hvor folk hører til preger nyhetene.

– Sånn sett er dette god timing. Men det begynte altså bare som et lite nabobesøk, sier hun til NTB.

Mer fra Kultur

På forsiden nå