Kultur

Se, hør og gjett på språk

Hvor mange språk kan du? Sier du «elva» eller «elven»? En ny utstilling viser fram hele det norske språket.

Tekst: Anna Nesje, NTB

En ny utstilling handler om dialektene i Norge. Den  heter «Oslo sier. Språk i byen». Men den er ikke bare for oslofolk. Det sier de som har laget utstillingen. Ustillingen er så stor at den fyller flere rom i Oslo Bymuseum i Frognerparken. Prosjektet er laget av Senter for flerspråklighet (MultiLing) ved Universitetet i Oslo, Språkrådet og Bymuseet.

Språket i Oslo har endret seg i løpet av årene. Tekst, bilder, video og lyd i utstillingen viser forskjellene. Det er konkurranser og oppgaver om språk. Det skal få folk til å tenke over hvordan de snakker.

– Utstillingen viser forskjellene i hele det norske språket og i hele verden, sier Bente Ailin Svendsen. Hun er prosjektleder og professor ved MultiLing.

Det finnes 228 ulike språk i skolene i Oslo, forteller hun.

– Veldig mange barn og unge i Norge i dag kan snakke mer enn ett språk. Det vil vi vise fram, sier Svendsen.

Ord fra både engelsk og andre språk blir snakket mer av ungdommen enn før. I tillegg snakkes alle de norske dialektene i Oslo. Men det har ikke alltid vært lett å komme til byen med et annet språk.

Folk fra Nord-Norge måtte snakke minst mulig dialekt. Personer som snakket nord-norsk, fikk ikke lov til å gå inn døra. De måtte gå inn via kjøkkenet. Folk fra landsbygda på Østlandet eller vestlendinger var heller ikke populære. Det ble sagt at de snakket grautmål. Men slik er det ikke lenger.

Artisten Herborg Kråkevik er fra Jondal i Hardanger. Hun mener at vestlendinger i dag er mer skeptiske til hvordan Oslo-folk snakker enn omvendt.

– Kommer du til Bergen og snakker østlandsk, får du fort slengt etter deg: Du må bare holde kjeft, din drittlending! Hvis noen sa det samme til en bergenser, hadde det blitt mye bråk, smiler hun.

Både Kråkevik, skuespillerne Nils Ole Oftebro og Atle Antonsen, og komikeren Shabana Rehman Gaarder er intervjuet i utstillingen. De forteller om sine erfaringer med språk.

Er du god på dialekter, kan du yppe til dialekt-battle. Det betyr å konkurrere mot andre om å vite mest om dialekter.

– Vi tror også ungdom vil synes dette er kult, sier prosjektleder Svendsen.

På to skjermer får du høre ulike dialekter. Og så konkurrerer du og andre om å gjette flest dialekter. Det var en tøff kamp da Svendsen og språkdirektør Åse Wetås kjempet mot hverandre. Begge klarte seg bra, men det var Svendsen som vant.

Wetås er imponert over utstillingen,

– Den viser fram forskjellene i språket. Både i norsk språk og andre språk i verden. Ulikhetene er en fantastisk rikdom. Den må vi bli flinkere å ta vare på. Jeg håper at utstillingen vil hjelpe, sier hun.

Stortingspresident Olemic Thommessen åpner utstillingen onsdag kveld.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå