Kultur

Kjemper videre mot staten

Regjeringen vil plassere omstridt minnesmerke i nærheten av Utøya. Naboene kjemper fortsatt imot.

Tekst: Peter Tálos, NTB

Naboene på Sørbråten i Hole kommune er triste og sinte. De kjemper mot regjeringen. Regjeringen har bestemt at et minnesmerke over terrorangrepet 22. juli skal settes på Sørbråten. Regjeringen har vurdert flere ulike minnesmerker. De kom fram til et som er svært omstridt. Det heter «Memory Wound». Det skal skjæres ut i berget. Det skal ligne på et sår.

Mange av naboene var med og reddet ungdommer som rømte fra Utøya og terroristen. Nå vil de hindre å få minnesmerket i nabolaget. De har bedt om at byggingen stanses. Men de blir ikke hørt. Nå saksøker de regjeringen, skriver nyhetsbyrået NTB.

Advokat Harald Stabell jobber for naboene. Han har skrevet brev til kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Stabell skriver at minnesmerket vil gi naboene helseplager. Mange av dem sliter fortsatt med minnene om terrorangrepene. Flere sliter psykisk etter at de hjalp til med å redde ungdommene. Minnesmerket vil gjøre det vanskeligere for dem å bli friske igjen.

– Utstranda er Norges mest traumatiserte boligområde, og det er akkurat i dette boligområdet regjeringen nå velger å oppføre minnesmerket, avslutter Stabell varselet om stevning med.

I midten av mars bestemte regjeringen at minnesmerket på Sørbråten skal være ferdig i 2017. Da bestemte naboene seg for å gå til sak mot staten. Kommunen har gitt 25.000 kroner i støtte.

Staten har 14 dager på seg til å svare på hva de vil gjøre nå. Kanskje må de avlyse planene om minnesmerket.

– Naboene ville fått det bedre hvis minnesmerket kunne bli plassert et annet sted. Målet med minnesmerket er blant annet å hedre innsatsen til lokale folk som prøvde å redde ungdommene. Planene til regjeringen svikter dem, skriver Stabell i brevet. (©NTB)

Siste utgave

På forsiden nå