Kultur

Hurra, flere marsjerer igjen!

Når du går i takt med korpset i dag, kan du glede deg over at flere spiller.

I dag feirer vi Norges nasjonaldag. Vi synger og går i tog. Det er vanskelig å gjøre det uten korps. For noen år siden måtte det leies inn korps fra Sverige.

Men i år er situasjonen bedre. For første gang på lenge spiller flere i korps. Det viser tall fra Norges Musikkorps Forbund (NMF), skriver avisa VG.

Fere unge er også blitt med. Det siste året har NMF fått 3 prosent flere medlemmer.

– Alle snakker om at korps er blitt mer kult, sier Håkon Mogstad til avisa. Han er kommunikasjonssjef i NMD.

De siste 25 årene ble 43 prosent færre med i korpsene.

Flere konkurrerer om å tilby aktiviteter. Derfor er det blitt færre i korps, tror Mogstad. Det tar dessuten lang tid å bli god på et instrument. Det kan også ha noe å si, mener han.

17. mai er en feiring av Norges grunnlov. Den kom mens Norge var i union med Sverige. Det var Sverige som hadde mest makt.

17. mai 1814 ble loven underskrevet. Samme dag ble prins Christian Frederik valgt til norsk konge. Men Norge var fortsatt i union med Sverige. Christian Fredrik ble tvunget til å slutte.

Unionen med Sverige varte til 1905. Og i mange år var den svenske Karl Johan også konge i Norge. Selv om det var norske politikere som styrte landet.

Feiringen av 17. mai ble mer og mer vanlig. Henrik Wergeland skrev dikt og taler til denne dagen. Han var med på å spre dagen som en nasjonaldag. Men det var forfatter Bjørnstjerne Bjørnson som sørget for at barnetogene ble en del av feiringen.

Nå handler 17. mai for mange nettopp om å gå i tog, synge sanger og å spise is og brus. I Oslo hilser barnetoget fortsatt kongefamilien på Slottsbalkongen. Og korps fra hele Oslo og omegn går i toget og spiller. Som korps gjør foran barnetog i hele Norge.

Siste utgave

På forsiden nå