Kultur

Smelter sammen Ibsens stykker

Det blir heftig når to av Henrik Ibsens skuespill smelter sammen. – Har du lyst til å bli overrasket, bør du komme og se dette, sier Mads Ousdal.

Torsdag i neste uke åpner Ibsenfestivalen i Oslo. Da er det premiére på to av Henrik Ibsens skuespill.

Stykkene «En folkefiende» og «Vildanden» er smeltet sammen til ett stykke. Det har fått navnet «Vildanden + En folkefiende – Enemy of the Duck».

Thorleifur Arnarsson fra Island har drømt om dette i ti år.

– Det har vært en fantastisk reise. Det er fascinerende at Ibsen skrev disse to stykkene med så kort mellomrom. Han ser på sannheten fra to helt forskjellige vinkler, sier Arnarsson. Han er regissør.

Stykket starter i stillhet. På et bord ligger flere masker. Skuespillerne kommer stille inn og tar maskene på. Ingen sier noe. Det tar flere minutter.

– Når du kommer inn i teatret har du kanskje nettopp snakket i telefonen. Du har kanskje handlet, kranglet med kjæresten eller du har spist litt for mye. Jeg elsker når jeg får litt tid i teatret til å få puste litt, sier Arnarsson.

45 år gamle Mads Ousdal har hovedrollen i stykket.

– Thorleifur har tatt mange overraskende grep. Så har du lyst til å bli overrasket, og vil se noe som er annerledes. Da bør du komme og se dette, sier han.

Ousdal spiller Gregers Werle. Rollen er en blanding av Gregers Werle fra «Vildanden» og doktor Tomas Stockmann fra «En folkefiende».

Det er en vanskelig rolle, forteller Ousdal.

– Jeg har spilt Tomas Stockmann før, men aldri Gregers Werle. Men de ligner jo litt på hverandre, sier han.

Handlingen er flyttet 130 år fram i tid. Det handler ikke om giftig badevann, men om oljerigger.

Regissør Arnarsson er ikke så opptatt av hvilken tid stykket er lagt til.

– Men alt handler om dagens verden, sier Arnarsson.

Han er ikke så bekymret for om folk forstår det som skjer på scenen.

– Jeg synes teater altfor ofte prøver å forklare alt til alle. Jeg mener teater er ett av de siste stedene vi har igjen for mysterier. Og på slutten av stykket forstår du kanskje ting på en ny måte. Men jeg ønsker også at teater skal ha den virkning at du sier når du kommer ut av salen: Wow, dette må jeg se igjen, sier han.

Ibsenfestivalen varer til 25. september.

Siste utgave

På forsiden nå