Kultur

Skuespiller som vil bli reinbonde

Lene Cecilia Sparrok har suksess i filmen «Sameblod». Men hun vil heller være reinbonde enn skuespiller.

– Jeg vet ennå ikke om jeg vil satse på å være skuespiller, sier Lene Cecilia Sparrok til nyhetsbyrået NTB.

– Jeg vet bare at jeg vil fortsette med reindrift. Det har jeg vokst opp med. Kanskje går det an å holde på med begge deler, sier hun.

18-åringen spiller hovedrollen i filmen «Sameblod». Den svenske filmen har fått mange priser. Først vant de i Venezia i Italia. Filmen konkurrerer også under filmfestivalen i Toronto i Canada.

«Sameblod» er en kraftfull og utrolig trist film». Det skriver nettmagasinet Pop Matters. Det Sparrok gjør er så fengslende. Definitivt en av årets beste, skriver de. Den svenske regissøren Amanda Kernell har laget filmen.

Sparrok er egentlig fra Namsskogan i Nord-Trøndelag. Hun fikk nesten ikke kommet til festivalen.

– Jeg vurderte faktisk ikke å komme. Vi holder på med slakting av rein hjemme. Det er utrolig mye arbeid. Vi jobber fra det lysner til det blir mørkt, sier hun.

I filmen spiller Sparrok rollen som Elle-Marja. Hun er av sørsamisk slekt. Akkurat som Sparrok.

– Hvordan fikk du rollen?

– Amanda lette etter ei som snakket sørsamisk. Så fant hun meg. Jeg prøvespilte i to år. Så fikk jeg endelig «ja», forteller Sparrok.

Lars G. Lindström har produsert filmen. Han mener Sparrok har et spesielt talent. Han sier en bare trenger å se filmen for å skjønne det.

– Hvor ser du karrieren hennes gå videre?

– Hun «må» fortsette det hun har begynt. Det mener alle journalister vi treffer. Jeg synes hun skal få velge veien sin selv. Men det ville vært vidunderlig om hun klarer å bli både reingjeter og filmskuespiller.

Sparrok sier at «Sameblod» er en historisk film.

– Den foregår på sørsamisk. Språket snakkes ikke av så mange. Det er første gang det i det hele tatt kommer en film på sørsamisk. Det synes jeg er bra.

Hun synes det var vanskelig å spille de ulike situasjonene.

– Skal du spille lei deg, må du nesten være det òg. Det visste jeg ikke. Scenene jeg trodde skulle bli de enkleste, var ofte de mest krevende, sier hun.

«Sameblod» skal vises på kino i 2017. Det skriver avisa Aftenposten.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå