Kultur

Vil du sitte i gamle fangehull?

Denne helga kan du besøke fengsler. Eller du kan teste husene der kongen og dronninga bor.

Dette blir en fin helg for de nysgjerrige. Folk kan se hvor Henrik Ibsen jobbet. Han skrev mange kjente skuespill. Eller se hvor det brutale politiet Gestapo jobbet. Et gammelt bygg for sinnssyke åpner også dørene. Og gamle, norske fengsler som ikke brukes mer.

Statsbygg åpner bygg i hele Norge. De slipper folk inn i bygg de har tatt vare på. Det er gratis å besøke dem.

Du kan besøke Victoria terrasse i Oslo. Her bodde og jobbet Henrik Ibsen. Senere ble bygget brukt av det tyske politiet Gestapo. Det skjedde mye fælt her da det var andre verdenskrig. De hadde celler for fanger i kjelleren.

Etter år 1814 trengte Norge en egen identitet. Norge ble en egen nasjon. Derfor er slike gamle bygg tatt vare på.

Stiftsgården i Trondheim skal også være åpen. Det samme gjelder Gamlehaugen i Bergen. Her bor de kongelige når de er på besøk.

Arkeologisk museum vises fram i Stavanger. Det var bygd som et meieri. Bastøy fengsel i Horten kan ses. Her ble gutter behandlet på en brutal måte.

Folk som var mentalt syke ble heller ikke behandlet pent. De ble sperret inne og overvåket. Du kan besøke et sykehus i Trondheim. Det ble kalt «slaveriet på Skansen».

Noen bygg er nyere. Men de er viktige likevel. Høyskoler inviterer til besøk. Justervesenets bygg er fra 1997. Det er bygd på en spesielt vanskelig måte. Det ligger på Kjeller i Akershus.

Du kan også se deg rundt i regjeringskvartalet i Oslo.

Siste utgave

På forsiden nå