Kultur
Bildet viser et nært portrett av Selome Emnetu.

Får ikke hovedroller i TV-serier

Norske TV-serier viser ikke fram det flerkulturelle Norge, viser undersøkelse.

Bare vestlige nordmenn får hovedroller i norske dramaserier på TV. Det skriver kanalen NRK. Ingen nordmenn fra land i Afrika, Asia eller Latin-Amerika får hovedrollene. Heller ikke barna deres.

Norsk skuespiller-forbund har undersøkt 34 hovedroller. Fra 18 ulike dramaserier på TV.

Dette fant de ut:

– Ingen hovedoller spilles av nordmenn med en ikke-vestlig bakgrunn. Verken kulturell eller etnisk bakgrunn.

– Tre av fire hovedroller i norske TV-drama spilles av etniske nordmenn (25 av 34 roller).

(Kilde: NRK)

Det er Ingvild Bjerkeland som gjorde undersøkelsen. Hun er forsker ved Høgskolen i Lillehammer. Hun undersøkte serier som er vist på NRK, TV 2 og TV3 de siste fem årene.

Personer med bakgrunn fra land utenfor Vesten får også sjelden mindre roller. De hadde kun fem biroller i de 18 seriene. Det var til sammen 164 biroller.

Maria Bock sitter i styret i skuespiller-forbundet. Hun mener dette er alvorlig. Det er ikke slik i resten av samfunnet. TV-bransjen har et stort ansvar, mener hun.

– Vi må gjøre en ekstra innsats for å finne de folkene, sier hun til NRK.

Skuespiller Selome Emnetu er fra Stavanger. Men hun har familie fra Eritrea. Hun hadde en mindre rolle i TV-serien «Okkupert». Den gikk på TV 2. Da spilte hun kona til livvakten.

Før jul spilte hun en hovedrolle på teater. Hun var «Sonja» i «Reisen til julestjernen». Hun ble den første med mørk hud som spilte Sonja, skriver avisa Aftenposten. De intervjuet henne da hun fikk rollen. Men Emnetu ønsket ikke at hudfargen hennes skulle være viktig. Andre ting med karakteren var mye viktigere, mener hun.

– Det er viktig å få spille hele mennesker, sa hun til Aftenposten.

Hun har takket nei til å spille roller som er stereotypisk innvandrer. Hun vil ikke at det skal handle om hudfargen hennes.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå