Kultur

«Trio»-gjengen på kino

Gjengen fra serien «Trio» kommer på film. De jakter på ei gammel kiste.

Filmen Trio – jakten på Olavsskrinet har premiere på fredag. Det er en skikkelig røverhistorie, med kvinnelig hovedperson. Den handler om kista til Olav den hellige. Han var konge i Norge på 1000-tallet. Kista kalles Olavsskrinet. Det er mange historier, sagn og myter om den.

– Tenk om unge og gamle går hjem etterpå og leser om historiene og mytene, sier Dahr.

Hun håper folk blir interessert i å finne ut mer om Olav etter å ha sett filmen. Kanskje noen tar turen innom St. Olavs kirke i Oslo eller reiser til Nidarosdomen i Trondheim, sier hun.

– Det har vært spennende å jobbe med så mange spennende historier og myter. Filmen handler også om den teknologiske tiden ungdommene lever i. Tiden med droner, skyping og å løse koder på nett.

Sølvkisten til Olav skal ha vært pyntet med mange slags edle stener. Men den ble borte. Kanskje da et skip forliste.

– Men tenk om skrinet fortsatt finnes der ute et sted? Det er dette filmen handler om, sier regissøren.

Trio er en serie på kanalen NRK super. Serien har gått i tre år. Gjengen er altså kjent allerede. Men folk trenger ikke å ha sett serien for å se filmen, ifølge Dahr. De er en proff gjeng med skuespillere, forteller hun.

– De er så flinke. De vet akkurat hva de må levere og hvor liten tid vi har.

Det kan være stressende for barn å spille inn film, ifølge Dahr. Noen ganger har de bare én sjanse til å spille inn en scene.

– Noen ganger venter vi i mange dager på det rette lyset. Eller kanskje vil skal skyte en scene akkurat i det skipet hurtigruta går forbi, sier hun.

Ungdommene hadde en assistent hos seg hele tiden. Han passet på at de hadde det bra.

Filmen tar opp store spørsmål: Er det teknologien vi skal lene oss på fremover? Eller trenger vi å tro på noe guddommelig også i framtiden?

– Den største som er mest opptatt av teknologi håper på et mirakel i filmen, sier Dahr.

Hun håper også filmen kan få flere turister til landet.

– Vi har virkelig brukt de flotteste stedene vi kunne tenke oss, sier hun.

De reiser med hurtigruta og ender opp ved de vakreste fjorder. Det er ikke tilfeldig, forteller regissøren. Filmen skal vises på TV i Tyskland. Regissøren håper det bare er starten.

– Det er selvfølgelig moro å jobbe med en egen film fra begynnelse til slutt. Men det tar veldig mye tid, sier hun.

Dahr likte manuset med én gang hun så det.

– Det var en fantasifull historie. Vi får også se hva ungdommene går igjennom av tro, tvil og kjærlighet. Det er viktig at filmen skal være spennende. Men jeg vil også at seerne skal bli glade i karakterene og bry seg om dem, sier Dahr.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå