Kultur

Filmen som politiet tok

– Det har vært min tyngste film, sier regissør. Filmen «Den norske islamisten» vises på NRK onsdag.

Ubaydullah Hussain ble tirsdag dømt til ni års fengsel. I kveld kommer dokumentaren om da han ble islamist.

– Dette har vært min aller tyngste film å lage, sier filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen til Dagsavisen. Tirsdag viser NRK dokumentaren «Den norske islamisten» i serien Brennpunkt.

Rolfsen har lenge vært spent på hva som ville skje i rettssaken. Den blir en naturlig avslutning på dokumentaren.

Hussain har ledet den sunni-muslimske gruppa Profetens Ummah. Han blir straffet fordi han har hjulpet terror-gruppa Den islamske stat (IS) med å skaffe medlemmer. Han er den første i Norge som har hjulpet IS med dette, ifølge Dagsavisen. Rolfsen og filmteamet har fulgt ham i tre år. De filmet ham og mange andre i dette miljøet. Filmen forteller oss om dem på en unik måte, skriver NRK selv.

Rolfsen har laget filmen sammen med journalisten Adel Khan Farooq. Det var han som kom i kontakt med Hussain. Farooq begynte å filme ham.

Det var ikke lett å lage filmen, sier Rolfsen til Dagsavisen.

– Det er veldig vanskelig å lage film uansett. Men dette har vært en film der veldig mye kunne skje. Jeg har tatt oppgaven svært seriøst, sier han.

Rolfsen har laget filmene «Izzat», «Taxi», «Haram», og «Den siste revejakta», ifølge Dagsavisen. Dette er helt andre typer filmer enn denne. Han og Khan Farooq har også laget Brennpunkt-dokumentaren «Frivillig tvang» sammen.

Rolfsen ville at «Den siste islamisten» skulle bli mest mulig nøytral, og best mulig.

– Jeg måtte tenke gjennom hvert eneste klipp, sier han.

Politiets sikkerhets-tjeneneste (PST) dro hjem til regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen i 2015. De tok med seg alt han og de andre hadde filmet, skrev Dagsavisen i 2015. PST ville bruke det til å løse saken. De mente at materialet var gode bevis. PST jobber blant annet mot terror.

Rolfsen mente det var ulovlig at PST tok det han hadde filmet. Tingretten og Lagmannsretten støttet politiet. Men Høyesterett sa at PST ikke fikk lov til å se på filmene. Og at de ikke kunne bruke det som bevis i saken. Det skriver nettavisa Medier24.

Derfor fikk filmteamet tilbake materialet. Og laget filmen ferdig. Alt dette har nå blitt en del av dokumentaren. Filmen følger to norske personer som har blitt islamister, og reiser til Syria for å kjempe for IS.

«Den norske islamisten» vises på kanalen NRK1 onsdag klokken 22.10.

Siste utgave

På forsiden nå