Kultur
Bildet viser to menn som nettopp har skutt fra en kanon. En person holder seg for ørene, den andre holder hendene over hodet og jubler. Det kommer røyk ut av kanonen.

Norsk TV er populært i utlandet

Flere enn noen gang vil ha norske TV-serier.

Over 20 TV-program skal vises i utlandet, ifølge kanalen NRK. Konseptene er solgt til TV-kanaler i andre land. Blant annet til USA, Kina og flere europeiske land. De utenlandske kanalene skal lage egne versjoner av programmene.

– Plutselig har veldig mange blitt interessert i norsk TV. Først i dramaserier, som alle vil ha nå, sier Espen S. Huseby. Han er sjef i Nordic World til NRK. De lager mange norske TV-programmer.

Nå skal også andre typer programmer sendes i utlandet. Særlig programmer som blander fakta og underholdning. NRK har laget programmet «Ikke gjør dette hjemme». Der tester de alt som ikke må testes i eget hus. For eksempel hvordan det er å bo med 40.000 bier. Eller å sprenge kjøtt. Eller å slå veldig hardt på en ølflaske. Programmet vises nå i seks andre land.

Kanalen TV 2 har solgt programmet «The Stream» til USA. Den amerikanske kanalen NBC skal lage en egen versjon av programmet. Den kommer neste år.

– Dette er historisk. Aldri før har TV-programmer laget i Norge blitt solgt til USA, sier Eva Marie Uddu i produksjonsselskapet Monster.

NRKs serie Skam er også solgt til USA. Selskapet XIX Entertainment skal lage versjonen SHAME, ifølge NRK.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå