Kultur

Det haster for Bob Dylan

Bob Dylan må holde foredrag innen 10. juni, om han skal få resten av premien. Nobel-vinneren er ikke lett å få tak i.

I oktober i fjor sa juryen at musikeren Bob Dylan skulle få nobelprisen i litteratur.

I 45 år har han vært en av de største og viktigste låtskriverne. Han har skrevet sanger som «Blowin' In The Wind», «Masters Of War» og «The Times They Are A-Changin». Og mange andre som regnes som mesterverk. Mange har brukt mye av livet sitt på å gruble på tekstene hans. Likevel ble verden overrasket da juryen i høst sa at Dylan skulle få nobelprisen i litteratur. Vanligvis gis prisen til forfattere som skriver bøker.

Kanskje ble Dylan selv litt paff. Han svarte nemlig ikke. De som deler ut prisen fikk ikke engang tak i ham.

Da prisen ble delt ut i desember sang Patti Smith sangen «A hard rain's a-gonna fall».

– Bob Dylan har endret vår oppfatning av hva poesi kan være og hvordan den fungerer, sa Horace Engdahl etterpå. Han var sekretær for juryen.

Bob Dylan hørte ingen av delene. Han møtte ikke opp.

Nå begynner det å haste om han vil ha hele prisen.

Nobelprisen er tre ting:

• En medalje

• Et diplom

• 8 millioner kroner

Dylan har fått medaljen og diplomet. I april var han i Stockholm. Han ville ikke ha stor seremoni. Det var bare han og juryen. For å få pengene må han holde et foredrag. Det kan være en tale, en forestilling, en video eller en sang.

Det må han lage før lørdag 10. juni, skriver nyhetsbyrået TT. Han skal ha sagt at han ville spille inn noe. Men juryen har ikke hørt noe siden.

– Uansett hva som skjer er han fortsatt vinneren av prisen. Det er det viktigste, sier Sara Danius. Hun er skretær for juryen nå.

Siste utgave

På forsiden nå