Kultur

Nå kan du male med Munchs pensler

Edvard Munchs pensler blir digitale. Slik kan alle male med dem.

Nå kan hvem som helst male med Edvard Munchs malepensler. I hvert fall nesten. Penslene blir nemlig gjenskapt digitalt.

Nye kunstnere kan dermed bruke den kjente malerens verktøy. De kan «male» med dem i programmer på datamaskiner. Det er selskapet Adobe som gjør penslene digitale. De lager data-programmer. Blant annet programmer til kreativt arbeid, som tegning og foto.

Dette er en del av prosjektet «The Hidden Treasures of Creativity». På norsk betyr det «De gjemte kreative skattene». Prosjektet skal hylle gamle mestere i kunsthistorien. Og oppmuntre folk til å være kreative.

– Det er flere kunstverk vi alle kjenner og elsker. Vi tenker likevel sjeldent på verktøyene som ble brukt, sier Anna Rose i Adobe.

– Dette prosjektet skal bringe tilbake verktøyene. De blir nå tilgjengelig for nye kunstnere, sier hun.

Sju av kunstnerens pensler ble fotografert fra alle vinkler. Det ble gjort med helt spesielle kameraer. Munchmuseet i Oslo var med på arbeidet.

Kameraene fanger opp selv de minste detaljene. De viser penslene nøyaktig slik de er. Fra alle vinkler. I tillegg er Munchs stil analysert. Og penselstrøkene hans. Dette er nøye satt sammen med penslenes form, hvilken bust de har og hvordan de beveger seg.

– Digitalisering skjer også i kunstverdenen. Ikke bare i næringslivet. Penslene er 100 år. Det er flott at de kan inspirere kreative folk som jobber digitalt. De skal skape fremtidens kunsthistorie, sier Gitte Skilbred ved Munchmuseet.

Adobe inviterer også til en konkurranse. Kunstnere og andre kreative kan lage sin versjon av maleriet «Skrik». Det er Munchs mest kjente maleri.

Siste utgave

På forsiden nå