Kultur
Bildet viser kong Harald på minnemarkeringen etter terroren.

Kongeparet måtte flyttes 22. juli

Kongeparet ble straks flyttet etter at bomben smalt 22. juni 2011. Det kommer fram i ei ny bok.

Per Egil Hegge har skrevet en boka «Kongen. Harald V av Norge». I en ny versjon av boka skriver forfatteren om hva som skjedde 22. juli 2011. Da ble regjerings-kvartalet og Utøya angrepet av terroristen Anders Behring Breivik.

Ingen har visst hva kongen gjorde den dagen, skriver avisa VG. Men Hegge har fått høre historien.

– Jeg har det fra gode kilder, sier Hegge.

Da bomben smalt, var kong Harald og dronning Sonja på Bloksberg i Østfold. Der besøkte de sommerboligen som tilhører datteren Märtha Louise og hennes familie.

Klokka 15.25 eksploderte bomben i regjeringskvartalet. Ingen visste hvem som hadde plantet bomben. Ingen visste om de kongelige kunne bli angrepet også. Derfor måtte kongeparet straks dra fra Bloksberg. De reiste over fjorden tilbake til sitt eget feriested: Mågerø ved Tjøme i Vestfold. Der var sikkerheten bedre, skriver Hegge.

På slottet i Oslo var det nærmest ikke folk på den tiden. De fleste hadde sommerferie.

På kvelden 22. juli talte kong Harald på TV og radio fra Mågerø. Dagen etter dro han til Sundvolden ved Utøya for å snakke med sørgende. Men ham var dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprissesse Mette-Marit.

Boka til Hegge kom først ut i 2006. Nå er den gitt ut på nytt med kapitler om de siste ti årene. Boka har også mange nye bilder fra kong Haralds barndom.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå