Kultur
Bilde 1 av 2

Nå blir det lov å svinge seg her

Enten du danser swing eller hip-hop. Nå får du lov til å svinge deg i New York i USA.

Jazzartisten Maceo Parker spiller opp på klubben Blue Note. Det skjer en kveld i New York i USA. Lokalet er helt fullt. Langs veggene sitter folk stille og lytter til den fengende musikken. Ingen danser.

Det er nesten ikke til å tro. I 91 år har det vært forbudt å danse på utesteder i New York. Det vil borgermester Bill de Blasio gjøre noe med. Han vil fjerne loven. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Loven ble bestemt i 1926. Siden har det ikke vært lov å danse på barer, restauranter og klubber i byen.

Mange har kritisert loven. De tror den kom som et forsøk på å holde skillet mellom svarte og hvite. Loven ble brukt spesielt mot jazzklubber i byen Harlem. Der svingte svarte og hvite seg sammen på dansegulvet.

– Nå er det 2017. Denne loven gir ingen mening. Nattelivet er en del av det New York er. Det bringer folk sammen, sier Bill de Blasio.

– Vi ønsker en by der folk jobber hardt. Der de kan nyte nattelivet uten et uforståelig forbud mot å danse, sier han.

De siste ti årene har ikke akkurat politiet sjekket godt at loven ble fulgt. Det var også lov om å søke dispensasjon. Da ville folk likevel kunne danse på utestedene. Men det har vært vanskelig å få slik tillatelse til unntak fra loven. Bare omtrent 100 av 22.000 utesteder har hatt slik tillatelse.

Det danses likevel på mange andre utesteder også. Der har eierne inntil nå risikert å få en bot om de ble tatt.

Det er enormt liv på New Yorks utesteder. Omtrent 300.000 mennesker jobber der. De tiltrekker seg også mennesker fra hele verden.

Siste utgave

På forsiden nå