Kultur

Klart for svarte kjoler og #Metoo-vitser

Golden Globe-prisene deles ut natt til mandag. Det skjer ikke uten protester.

Prisene Golden Globe deles ut i USA søndag. Det skjer natt til mandag norsk tid.

I år blir den røde løperen farget svart. Kvinner har varslet at de vil kle seg i svarte kjoler. Det er for å markere avsky mot seksuell trakassering.

Protesten får kritikk, ifølge magasinet InStyle. Noen mener den er poengløs.

– Det er ikke en stille protest, svarer skuespilleren Rashida Jones.

Hun forklarer at mange også vil snakke om hvorfor de har på seg svart. Det vil skape oppmerksomhet rundt #Metoo-kampanjen, mener hun.

Kampanjen oppsto i Hollywood. Det startet med skandalen rundt produsenten Harvey Weinstein.

Nylig lanserte 300 kvinner i Hollywood en ny kampanje. Den heter Time's up. Den skal hjelpe ofre for seksuell trakassering.

Protesten med svarte kjoler er en del av kampanjen Time's Up. Protesten handler om å vise at kvinner er mer enn glamorøse objekter.

– Denne gangen kan ikke filmindustrien vente at vi snurrer rundt i kjolene våre. Det er ikke det dette øyeblikket handler om, sier skuespilleren Eva Longoria.

Mange andre kvinner har sagt at de kommer i svart. Blant dem er Meryl Streep, America Ferrera, Reese Witherspoon, Shonda Rhimes, Gal Gadot, Saoirse Ronan, Mary J. Blige og Allison Janney. Noen menn har også sagt at de vil kle seg helt i svart. Det gjelder blant andre Dwayne Johnson, Tom Hiddleston og Armie Hammer, skriver People.com.

Komikeren Seth Meyers skal være vert for prisutdelingen. Han kommer trolig til å spøke med #Metoo-protesten. Selv om det er en risiko.

– Vi en i en unik situasjon. Folk snakker mer om dette temaet enn om film og TV. Vi vil ikke overse det, sier Meyers til US Magazine.

Golden Globe-prisene deles ut for 75. gang. De deles ut for både film og TV. Filmer som «Lady Bird» og «The Shape of the Water» nevnes som favoritter. TV-seriene «The Handmaid’s Tale», «This is Us» og «Big Little Lies» er nominert til flere priser.

Oprah Winfrey skal motta ærespris. Hun får prisen for sin lange karriere i TV.

Kanalen TV 2 Livsstil viser utdelingen. Sendingen starter klokka 00.55 natt til mandag.

###

SVART: De kler seg i svart. Fra venstre Rashida Jones, Eva Longoria, Reese Witherspoon og Mary J. Blige

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå