Kultur

Din egen bokhylle på nett

Du har kanskje ikke plass til 250.000 bøker hjemme. Nå kan du isteden lese alle disse bøkene gratis på nett.

250.000 bøker er skannet, side for side. Nå ligger de og venter på alle som vil lese dem gratis på internett. På bokhylla.no kan du bla deg igjennom alt fra klassikere til tegneserier og strikkebøker.

– Vi har alle bøkene som er gitt ut i Norge fram til og med år 2000. Vi er det eneste landet i verden som har gjort dette tilgjengelig, sier Svein Arne Tinnesand til Klar Tale. Han er avdelingsdirektør i Nasjonalbiblioteket.

Bokhylla er en avtale mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor. De representerer dem som har rettighetene til bøkene.

– Avtalen gjør at vi kan legge alle norske bøker tilgjengelig på nett, for det norske folk, sier Tinnesand.

Noen få unntak finnes. Det gjelder for eksempel lærebøker som fremdeles er i salg.

Bøkene er lagt ut på nett som spesielle filer. Du kan se at det er ordentlige bøker som har vært i bruk. Bøkene er både skjønnlitteratur og fagbøker. Det er også utenlandske bøker som er oversatt til norsk.

– Her er det bare å velge og vrake. Hvis du vet hva du er på jakt etter, er det bare å søke. Er boka utgitt fram til år 2000, er det veldig stor sjanse for at den er i bokhylla, sier Tinnesand.

De mest leste bøkene i bokhylla er klassikerne, som Knut Hamsuns «Sult». Også praktiske bøker om for eksempel strikking, leses mye. Det samme gjelder bygdebøker. De er interessante for folk som forsker på slekt.

I den digitale bokhylla kan du også finne mange bøker som er lette å lese. Du kan søke på ordet «lettlest». Under kategorien «litteratur» er det nesten 700 lettleste bøker.

Her er Tinnesand sine anbefalinger til deg som søker lettleste bøker:

«Aske i munn, sand i skoa», noveller av Per Petterson.

«Trist som faen», noveller av Ari Behn.

* For noen år siden kom det en egen serie kalt «Storskriftserien». Søker du på dette i bokhylla, får du opp 168 bøker. Én av bøkene i denne serien er «Folket på Innhaug» av Anne Karin Elstad.

* Barnebøker kan også være et alternativ for folk som ønsker enkle bøker. Tinnestad anbefaler «Så rart», vers av Inger Hagerup.

* Bøker om Albert Åberg kan du også finne mange av i bokhylla.

Siste utgave

På forsiden nå