Kultur
Bilde 1 av 2

Kaklende dame fra Israel er favoritten

Vinner Israel med ei dame som kakler som ei høne? Kan Island komme seg videre? Nå starter semifinalene i Melodi Grand Prix.

Alexander Rybak fra Norge ligger høyt på oddslistene. Listene lages av dem som tar veddemål om hvem som vinner Melodi Grand Prix (Eurovision). Finalen er i Lisboa i Portugal lørdag 12. mai.

Men først skal landene gjennom to semifinaler. De er tirsdag og torsdag. Første delfinale vises på kanalen NRK1 klokka 21.

19 land synger i semifinalen tirsdag.

Blant dem er Island, Israel, Kypros og Makedonia.

Island tippes langt ned på listene. Ari Olafsson synger balladen «Our Choice».

– Den skal ikke til noen finale, dessverre, sier Per Sundnes i programmet «Adresse Lisboa» på kanalen NRK. Her snakker både eksperter og vanlige folk om låtene i Melodi Grand Prix.

Israel er favoritten til å vinne i år. Landet stiller med låten «Toy». Vokalisten Netta kakler som en høne i denne lekne poplåten.

– Hun er helt fantastisk. Hun har sånn utstråling og sykt kul stemme, mener Ingeborg Heldal.

Kyrpos er en annen favoritt til å vinne med den sexy poplåten «Fuego». Makedonias sang «Lost and Found» ligger midt på listene, men fikk slakt av ekspertene på NRK. De synes teksten viser kvinner på en dum måte. «Kom og ta meg», synger vokalisten.

– Dette er rævva. Dette skal rett ut. Sisteplass i semifinalen, mener Sundnes.

18 land synger i semifinalen torsdag.

Blant dem er Slovenia, Danmark og Sverige.

Da er også Norge med. Alexander Rybak synger «That's How You Write a Song». Han klatret på listene etter de første prøvene i Portugal. Rybak har ligget på andreplass og tredjeplass på listene.

– Vi går for seier. I år er det mange svært dyktige konkurrenter, men vi vil ha og håper på en topplassering, sier den norske MGP-lederen Stig Karlsen til avisa Dagbladet.

Slovenia ligger i bunnen på listene. Artisten Lea Sirk synger låten «Hvala, Ne!» på slovensk.

– Vi er over i kategorien jeg liker: Det er kjemperart. Jeg synes ikke det er dårlig, sier Sundnes.

– Det er tre lange minutter. Jeg forstår ikke hva denne låten vil, sier Silje Nordnes.

Svenskene stiller i år med sangen «Dance You Off». Poplåten ligger ganske høyt på listene. Danmark ligger rundt midten av listene med den dramatiske balladen «Higher Ground».

Til sammen 43 land deltar i sangkonkurransen.

Seks land er automatisk i finalen. Det er vinneren fra i fjor, Portugal. I tillegg går «de fem store» direkte til finalen. Det er landene som gir mest penger til arrangøren, Den europeiske kringkastingsunion (EBU).

De seks som går rett til finalen er Portugal (vinneren fra i fjor), Storbritannia, Frankrike, Italia, Tyskland og Spania.

Melodi Grand Prix vises på kanalen NRK1.

Siste utgave

På forsiden nå