Kultur

Viser fram Oslo 17. mai

NRK-seerne får se barnetoget i Oslo 17. mai. Streiken blant journalistene vil merkes i hele landet.

1.700 journalister i NRK streiker. Det får følger. Tilbudet fra NRK blir lite så lenge det er streik. Dekningen av 17.mai vil bare være fra Oslo. Det sier Marius Lillelien i NRK til NTB. Han er mediedirektør.

– Det blir et sterkt begrenset tilbud, sier Lillelien.

Folk er vant til en stor dekning på NRK nasjonaldagen. Normalt vises innslag fra feiringen fra mange steder i Norge. Slik blir det ikke i år. Det blir sending fra Oslo.

Programledere blir Haddy N'jie og Youtuber Dennis Vareide. Det var bestemt før det ble streik. Ellers blir det ingen kommentatorer.

– Vi skal gi et best mulig tilbud og formidle 17. mai-stemningen. Men det må skje innenfor reglene i streiken. Det blir derfor ikke bilder fra rundt om i landet. Det beklager vi sterkt, sier Lillelien.

Det er første gang Vareide er med på 17.mai-sendingen. Han skulle egentlig være reporter i barnetoget under sendingen. Haddy N'jie skulle være programleder fra Slottsplassen. De to er ikke en del av journalistene som streiker. Dermed skal de gjøre jobben som var planlagt.

17. mai-sendingen på NRK1 starter 9.30. Den varer til 13.45.

LIllelien forklarer hva seerne får se.

– Det blir en innledende sending før barnetoget starter. Den skal Haddy lede. Det blir bilder fra toget med kongefamilien og garden, og det vi er vant til å se. Men bildene vil ikke bli kommentert. Årsaken er at de som skulle ha gjort det, er i streik, sier Lillelien.

Journalistene i NRK streiker etter at forhandlinger om lønn brøt sammen. Norsk journalistlag (NJ) og NRK klarte ikke å bli enige.

Marius Lillelien sier at NRK følger streikens regler. De som ikke streiker, skal gjøre den vanlige jobben sin. De skal ikke gjøre andre og flere oppgaver. På radio vil folk stort sett få høre musikk. Disse blir avbrutt av korte nyhetssendinger hver time. Nyhetene er korte saker stort sette laget av NTB.

PÅ nettsiden nrk.no blir det færre saker enn vanlig. TV-kanalene vil vise programmer som var laget før det ble streik. Det vises også dokumentarer og programmer laget av folk som ikke er i streik.

– Vi vil sende bilder fra bryllupet til prins Harry og Meghan Markle. Det er i Storbritannia lørdag. Men det er det usikkert om noen forteller noe fra sendingene. Det blir nok en litt annerledes sending enn vi hadde tenkt. Men folk får se bildene hjem i stua, sier Lillelien.

Mer fra Kultur

På forsiden nå