Kultur

Ny nettside skal hindre fordommer

En ny nettside om jødedommen skal kjempe mot fordommer og myter.

Den nye nettsiden jødedommen.no ble åpnet tirsdag. Den er en del av regjeringens plan mot jødehat.

– Vi lever i en tid med et hav av tilgjengelig informasjon. Men mange av påstandene som spres, er uriktige. De sprer seg uhyggelig raskt. Da er det enda viktigere å komme ut med riktig kunnskap. Den må være lett tilgjengelig, sa Monica Mæland da nettsiden ble åpnet. Hun er kommunal- og moderniserings-minister. Lanseringen skjedde i menighetshuset til synagogen i Oslo.

Den nye nettsiden beskriver jødedommen. Den viser hvordan jøder lever i Norge. Den viser blant annet videoer av jødiske nordmenn. De snakker om sitt jødiske liv. Den viser også bat mitsva- og bar mitsva-feiringene til 12 år gamle Avigail og 13 år gamle Tobias fra Oslo. Det er den jødiske varianten av kristen konfirmasjon.

– Vi vil jobbe mot antisemittisme gjennom å vise fram kulturen, sier Lise Husebø. Hun er nettutvikler for siden. Antisemittisme er hat mot jøder.

Ervin Kohn er forstander i Det Mosaiske Trossamfund. Han sier at det finnes veldig mange myter om jøder. Han mener nettsiden kan være med og hindre antisemittisme.

– Kunnskap og kjennskap er viktig i alt arbeid for å forebygge. Særlig når det gjelder å forebygge frykt og fordommer, sa Kohn.

Nettsiden er en del av regjeringens plan mot antisemittisme. Den ble laget i 2016. Det var Kristelig Folkeparti som hadde jobbet for dette.

Monica Mæland mener det er viktig med en egen plan mot jødehat. Ikke bare en generell plan mot rasisme og diskriminering.

– Jeg tror vi må ta til oss at noen grupper er spesielt utsatt. Jødene har vært utsatt gjennom hele historien. Da må vi erkjenne det. Det er nok av eksempler også i vår tid som viser at antisemittismen sprer seg. Det sier Mæland til nyhetsbyrået NTB.

Hanne Bjurstrøm er likestillings- og diskriminerings-ombud. I fjor ba hun om en lignende plan mot hat mot muslimer.

– Jeg synes det er noe vi skal snakke om. Det er ikke noe vi i regjeringen har bestemt at vi skal gjøre. Men vi har en handlingsplan mot diskriminering. Det er kjempeviktig. Men noen grupper er mer utsatte enn andre. Vi må finne ut hvordan vi skal jobbe med de utfordringene, sier Mæland.

Siste utgave

På forsiden nå