Kultur
Bilde 1 av 5

Museet som lever

Norges første moderne museum fyller 50 år. Henie Onstad feirer med Kusama.

Henie Onstad er Norges første moderne museum. Torsdag fylte de 50 år.

– Kan ballene fly? Det er magisk! Sier en tre-åring i Oddenskogen Barnehage. De er på Henie Onstad for å feire bursdag.

– Det er litt skummelt at det ikke er noen vegger, sier hun på 4 år.

Museet åpnet i 1968. Da laget kunstnere kunst i kjelleren på Henie Onstad. Det folk fikk se var annerledes. Det var mer lekent, mer eksperimentelt. Noe som kunne gjøre deg sint, eller tankefull. Det gjorde at folk måtte tenke.

– Henie Onstad var det levende kunst-senteret, sier Gunhild Varvin til Klar Tale. Hun er pressekontakt på Henie Onstad Kunstsenter.

– Det viste folk kunst de ikke pleide å se, sier hun.

Henie Onstad viste ikke bare kunst som ble malt. Folk opptredte også med musikk, performance og fotografi. Det var ikke bare en type kunst som ble vist. Kunstsenteret ville være med i debattene i samfunnet vårt.

Torsdag fikk Henie Onstad en bursdagsgave. Det er et verk av den japanske kunstneren som heter Yayoi Kusama. Hun har blitt 89 år gammel. Verket er en innstallasjon som heter "Hymn of life". Det er masse farger, prikker og speil. Verket er 50 kvadratmeter stort og folk kan gå inn i det.

Kusama er kjent for å lage kunst som skaper en ny verden. Torsdag var "Hymn of life" kun åpen for barnehager. Det var også den dagen kunstverket åpnet hos dem.

– Det er fint for barna å komme hit, sier Gunn Malmstrøm. Hun er daglig leder i Oddenskogen Barnehage.

– De har laget kunst i kjelleren i dag også, sier hun.

Det er ikke første gang Kusama har hatt "Hymn of life" på kunst-senteret. Første gang var for to år siden. Kusama laget det spesielt for Henie Onstad. Varvin sier "Hymn of life" nå skal være her for alltid. De har fått det i gave av en stiftelse.

– Hva betyr den kunsten her? Det kan folk ofte spørre oss om, sier hun.

– Eller at folk ikke forstår kunsten alltid, sier hun.

Men det er ikke bare et svar på kunst. Kunst kan bety ulike ting fra person til person, sier Varvin.

Det er flere kjente norske kunstere som har hatt utstilling på Henie Onstad. Men også folk fra resten av verden. Marina Abramovic, Picasso og Wiedman er noen kjente navn. Jazzmusiker Jan Garbarek og Åse Kleveland er også noen av musikerne som har spilt der.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå