Kultur
Bilde 1 av 8

Klart for årets viktigste kunstutstilling

Mulla Krekar i brunost og juicekartong på teleskop-utstyr. Det er klart for Høstutstillingen.

Også i år er det mange forskjellige kunst-uttrykk å se i Høstutstillingen. Der vises alt fra klassiske skulpturer og billedkunst til video.

– Høstutstillingen er fremdeles Norges viktigste sted for å vise fram samtidskunst. Kunstnerne kan fritt sende inn verkene sine. Det er vanskelig å se hvordan en slik utstilling kan slutte å være viktig. Det sier Katrine Sviland til nyhetsbyrået NTB. Hun er presseansvarlig for Høstutstillingen.

Samtidskunst er kunst laget i tiden vi lever i nå.

Sviland sier at utstillingen inneholder mange forskjellige ting. Ulike mennesker kan finne noe de synes er interessant.

– For mange er den et første møte med samtidskunst. Kunsten virker lettere å forstå. Hvert år viser den også mye av det som opptar oss. Hvert verk står alene. Likevel kan vi se at de har noe til felles.

Ett av verkene vil det trolig bli mye snakk om. Kunstneren Ole John Aandal har laget en skulptur av mulla Krekar - i brunost.

Høstutstillingen er kanskje årets mest besøkte kunstutstilling. I år åpnes dørene for publikum lørdag 8. september.

Det er ett tema som går igjen i årets utstilling. Det er menneskets møte med naturen. Dette er lett å se selv for en som ikke er ekspert på kunst.

Marte Aas er en av seks kunstnere som er med i juryen. De har valgt hvilke verk som fikk bli med i årets utstilling. Hun sier til magasinet Ny Tid at flere av verkene handler om naturen og menneskets plass på jorden.

Anders Kjellesvik er leder for Den Nasjonale Jury. Han håper på mange ulike reaksjoner på kunsten.

– Utstillingen vil vise forskjellige sider av vår situasjon i dag, sett fra kunstnernes ståsted. Slik har det også vært tidligere år, sier han i en melding til pressen.

82 kunstnere får vise fram verkene sine. Til sammen 110 verk har fått plass. Kunstnerne kommer fra steder og byer i hele Norge.

Amerikanske, islandske, tyske og irske navn dukker også opp. Alle kunstnere som bor i Norge kan søke om å bli med. Det kan også norske kunstnere som bor i utlandet.

Statens 131. kunstutstilling kan ses på Kunstnernes Hus i Oslo. Utstillingen varer fram til 14. oktober.

Siste utgave

På forsiden nå