Kultur
Bilde 1 av 3

Tok med spion-kamera inn i fengsel

Skuespiller Aksel Hennie forberedte seg grundig til rollen som Joshua French. Han smuglet med seg et kamera inn i fengselet hvor French satt.

Aksel Hennie er kjent for å forberede seg grundig til rollene han spiller. Da skuespilleren skulle spille Joshua French, tok han med seg et spion-kamera inn i fengsel i Kongo. Der satt nordmannen French etter å ha blitt dømt til døden for to drap. I vår kom han tilbake til Norge.

Fredag har filmen «Mordene i Kongo» premiere på kino. Alle som har vært med på å lage den, sier de samarbeidet veldig godt. Filmen har kostet 52 millioner kroner å lage. Den ble delvis spilt inn i Sør-Afrika. Det skjedde mens Joshua French fremdeles satt fengslet i Kongo. Derfor skjedde alt i hemmelighet. Det skapte et spesielt samhold.

Tobias Santelmann spiller Tjostolv Moland. Han ble dømt for drap sammen med French. Men han døde i fengselet.

Aksel Hennie gjorde mye for å tilpasse seg fysisk til rollen som Joshua French. Han fjernet tenner og sprøytet inn stoffet Botox i panna. Han slanket seg 15 til 16 kilo for å ligne French mest mulig mens han var syk.

– Du blir veldig preget av å ikke ha energi i kroppen. Men det gikk egentlig fint. Jeg gjør det igjen hvis jeg må, sier Hennie til nyhetsbyrået NTB.

Filmen forteller historien om da Moland og French kjørte motorsykkel inn i Kongo i 2009. Sykkelen brøt sammen. De måtte leie transport for å fullføre et hemmelig oppdrag. Turen endte med at sjåføren ble drept. De to nordmennene ble pågrepet. De ble dømt til døden for drap og medvirkning til drap.

– Alle i denne produksjonen har strukket seg så lagt de har kunnet. Det har de gjort for å finne ut hvem French og Moland er. Og om hva slags situasjon de reiste inn i, sier Hennie.

Hennie reiste til Kongo. Der fikk han smuglet et lite kamera inn i Ndolo-fengselet. Der traff han French flere ganger i 2016. Han sa ikke til fengselsvaktene at han var skuespiller.

– Jeg har vært så opptatt av sannheten at jeg har tatt store sjanser. Det har jeg gjort for å hente inn den nødvendige informasjonen. Det har irritert andre på prosjektet, sier Aksel Hennie. Han sier at sannheten om sjåførens død finnes i filmen.

Etter besøkene hadde han lange opptak med film. Disse ble brukt i manuset til spillefilmen.

– Jeg opplevde French som overraskende klar og til stede. Alle ordene som er brukt i filmen, er ord som Joshua har sagt. Nærmere sannheten enn det kommer jeg ikke, sier Hennie.

De som laget filmen, har forsøkt å finne sannheten om Moland og French sin reise. Og om drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Saken har vært igjennom to runder i retten. Likevel er det fremdeles uklart hva som skjedde. Nordmennene nektet hele tiden for at det var de som hadde skutt. De har sagt at de ble angrepet av hæren til regjeringen i Kongo.

Skuespiller Ine Jansen spiller en representant fra Utenriksdepartementet. Denne personen finnes ikke i virkeligheten. I filmen presser hun French med flere spørsmål. Rollen ble laget fordi mange i Norge hadde kritiske spørsmål om French og Moland. Rollefiguren gir plass til disse spørsmålene i filmen.

– Mange her i Norge hadde kritiske spørsmål. De lurte på om hvem Moland og French var og hva de skulle gjøre der nede. Denne rollen er skrevet nettopp for å gi en stemme til alle dem, sier Jansen.

Tobias Santelmann hadde en annen utfordring. Hennie kunne reise til Kongo og snakke med French. Men Tjostolv Moland var død. Derfor har Santelmann snakket med mange forskjellige kilder.

– Dette er ikke en sak som har skjedd for lenge siden. Det er fortsatt mennesker som er berørt av dette. Derfor måtte vi være enda grundigere. Jeg har møtt masse mennesker som har kjent Tjostolv. De har kjent ham i ulike faser av livet hans og i forskjellige miljøer, sier Santelmann.

Siste utgave

På forsiden nå