Kultur

Dette er drapssakene vi fortsatt snakker om

Orderud-saken og drapet på Tina Jørgensen blir undersøkt på TV. De er to av flere norske drapssaker som fortsatt skaper interesse.

Søndag viste NRK første episode av serien «Gåten Orderud». Den handler om drapene på Orderud gård i 1999. Det er en av Norges mest berømte drapssaker.

Serien er i seks deler. Den ser på Orderud-saken med nye øyne. Fire mennesker ble dømt for medvirkning til drapene. Men det er aldri blitt klart hvem som drepte folkene på gården i Sørumsand i Akershus. Får vi endelig vite det?

– Orderud-saken er ikke oppklart. Et av de ubesvarte spørsmålene er hvem som skjøt, sier journalisten Øystein Milli. Han jobber i avisa VG. De samarbeider med NRK om serien.

Kristian og Marie Orderud ble drept sammen med datteren Anne Orderud Paust. Deres andre barn var sønnen Per. Han ble dømt i drapssaken sammen med kona Veronica. Veronicas søster Kristin Kirkemo ble også dømt. Det ble også hennes kjæreste Lars Grønnerød. Alle ble dømt for medvirkning. Det var ikke beviser for å dømme dem for drap.

Per og Veronica Orderud søkte nylig om å få saken gjenopptatt. De har fått saken etterforsket av Tore Sandberg. Den private etterforskeren sier at han har funnet nye beviser.

Også den nye serien lover ny informasjon som folk ikke visste fra før.

– Vårt store mål er at serien gir seere og lesere flere svar om hva som skjedde, sier Milli.

Tina-saken skal også bli TV-serie. Tina Jørgensen ble drept i 2000. Det skjedde i Stavanger i Rogaland. 20-åringen ble funnet i en kum 26. oktober. Da var det en måned siden hun forsvant. Først ble kjæresten hennes mistenkt. I 2015 ble fire menn pågrepet. Men saken ble henlagt.

Journalisten Erlend Frafjord skrev en bok om Tina-drapet i 2017. Det er denne boka det lages TV-serie av. Frafjord peker på andre mulige mistenkte i boka si.

– Jeg mener det burde ha blitt gjort mer etterforskning mot disse, sier Frajord til NRK.

Politiet startet nytt arbeid med saken våren 2018. Da ble saken undersøkt av Kripos sin egen cold case-enhet. «Cold case» betyr «kalde saker». Enheten bestemmer om en sak bør etterforskes på nytt. Enheten ba Sørvest politidistrikt om å se videre på saken.

«Hvem drepte Tina» blir trolig i åtte deler. Det er uklart hvor og når serien vises.

Tidligere i høst fikk TV 2 gode seertall for «Hvem drepte Birgitte?». Den kan fortsatt strømmes på TV 2 Sumo.

Serien forteller om det uløste drapet på Birgitte Tengs. Hun ble voldtatt og drept på Karmøy i Rogaland i 1995. Fetteren hennes ble dømt for drapet. Så ble han frikjent da han anket. Likevel ble han dømt til å betale erstatning til Birgittes familie. Dette var brudd på menneskerettighetene hans, sa den internasjonale domstolen i Nederland i 2003. Fetteren fikk erstatning, men måtte leve med mistankene.

– Det er forferdelig for ham å være frikjent men likevel oppfattes som skyldig, sa Arvid Sjødin til TV 2 i 2015. Han er advokaten til fetteren.

Saken blir undersøkt på nytt av cold case-enheten. De har fått 130 nye tips i saken. Nye DNA-prøver sjekkes også.

Therese Johannessen forsvant fra Drammen i Buskerud i 1988. Det er ikke sikkert at niåringen ble drept. Hun er aldri blitt funnet. Svensken Thomas Quick tilsto drapet senere. Men det viste seg at Quick var psykisk syk og ikke hadde drept noen.

Cold case-enheten ba også om ny etterforsking i Therese-saken.

– Det er fortsatt interesse for Therese-saken. VI bruker fremdeles mye tid på den. Det kommer jevnt og trutt med tips, sier Bård Olav Fossan til NRK. Han er etterforsker hos politiet i Drammen.

VG-journalisten Tor-Erling Thømt Ruud laget podcast om Therese-saken i 2017. Podcasten heter «Uløst». Den tar også for seg Birgitte-saken.