I Borreparken i Vestfold er det funnet graver. Nå er det gjort undersøkelser med georadar. Den avslørte en ny skipsgrav. Graven er sannsynligvis fra vikingtiden,
Det opplyser Vestfold fylkeskommune, skriver nyhetsbyrået NTB. Funnet er gjort på en slette blant de store gravhaugene i Borreparken. Bildene viser en form som en båt.
– Dette er en historisk dag, en stor begivenhet, sier Ola Elvestuen. Han er klima- og miljøvernminister. Han er til stede ved Midgard vikingsenter på Borre i Vestfold.
– Det nye funnet har enorm betydning for hvordan vi skal fortelle historien, sier han.
Foreløpig vet de ikke hvordan skipet ser ut.
– Det er foreløpig ikke mulig å svare på hvor mye som er bevart. Vi skal nå undersøke funnet, sier Terje Gansum. Han er seksjonssjef for kulturarv i Vestfold fylkeskommune. De skal sjekke igjen med georadar. De bruker også andre metoder uten å måtte grave.
For at skipet skap regnes som et vikingskip, må skipet være 15 meter eller lengre. Farkoster under dette er regnet som en båt.
–Dataene fra undersøkelsene er ikke så skarpe. Så det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang denne farkosten har vært, opplyser fylkeskommunen.
Rune Hogsnes er fylkesordfører i Vestfold. Han sier funnet er spennende.
– Det er ikke hver dag vi finner et nytt vikingeskip. Men for oss vestfoldinger er det ingen overraskelse. Det skjuler seg mange skatter fra vikingtiden i fylket vårt, sier Hogsnes i en pressemelding.
I Europa er det registrert 13 skipsbegravelser fra perioden 570–1050. Det er kun funnet sju skipshauger fra vikingtida (800–1050). Tre av disse er funnet i Vestfold. Det er Osebergskipet, Gokstadskipet og Klåstadskipet. Osebergskipet kan sees på Vikingskipshuset på Bygdøy.
Vikingene har etterlatt seg mange spor i Vestfold. I Larvik er det funnet graver og spor av Norges første by, Kaupang.
I Østfold ble det gjort et funn i fjor. I Halden ligger trolig et vikingskip og flere gravhauger under jorda.