Kultur

Hedres for det hun skriver

Sumaya Jirde Ali er forfatter og journalist. Nå får hun en pris for ytringsfrihet.

Sumaya Jirde Ali er 22 år gammel. Hun er norsksomalier. Jirde Ali er forfatter og journalist. Hun er tildelt Forfatterforeningens ytringsfrihetspris.

– Hun har vist seg som en av de viktigste stemmene i sin generasjon. Det har skjedd på kort tid. Hun tenker og skriver svært nyansert. Hun går inn i saker med en åpen holdning. Det skriver juryen.

Prisen ble delt ut på Forfatterforeningens årsmøte. Det var søndag.

Jirde Ali er født i Somalia i 1997. Hun kom til Bodø i 2005. Hun har gitt ut to skjønnlitterære bøker. De er «Kvinner som hater menn» (2017) og «Melanin hvitere enn blekemiddel» (2018). I tillegg skriver hun i avisene Morgenbladet og Klassekampen.

Det har kostet å være synlig. Jirde Ali har blitt truet på forskjellige måter. Blant annet av leserne av nettstedet Resett.

Hun vant i fjor Natt&Dag-prisen som «Årets stemme». Under utdelingen av prisen sa Ali «fuck Sylvi Listhaug». Hun har også skrevet «fuck politiet» på Twitter. Dette har hun beklaget. Mye av hetsen fra Resett kom etter dette, skriver Dagsavisen.

Statsminister Erna Solberg syntes netthetsen mot Ali var forkastelig.

– Det er helt uakseptabelt, sa Solberg da, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Men truslene har fortsatt. Juryen skriver at Jirde Ali har motatt mange alvorlige trusler. De har kommet de siste to årene.

– Truslene har særlig kommet via nettet. I dag går hun med voldsalarm. Det å stå i slike stormer er en voldsom belastning. Det gjelder spesielt dersom du er ung og fersk på ytringsfrihetens arena. Det er både beundringsverdig og veldig viktig når hun likevel velger å stille opp slik, skriver juryen.

Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris deles ut til en norsk eller utenlandsk forfatter. Personen har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse.

Mer fra Kultur

På forsiden nå