Kultur

Dette er påskens farger

Vi pynter med gult, grønt og fiolett til påske. Men hvor kommer påskefargene fra?

Påsken er de kristnes høytid. Da døde Jesus på korset for våre synder. Det står i Bibelen. Så sto Jesus opp igjen. Påsken er en feiring av at Jesus kom tilbake.

Hvilke farger bruker vi påsken? Vi pynter med gule liljer og kyllinger, egg i flere farger og gul, grønn og hvit pynt.

Flere av fargene er knyttet til viktige dager i kristendommen. De er blitt brukt i mange hundre år. Det forklarer Harald Kaasa Hammer til Klar Tale. Han er pensjonert sogneprest på Nøtterøy i Vestfold.

Fiolett

Fargen brukes i fastetiden før påske. Den er et symbol på forberedelse, oppgjør og sorg. Den handler også om å tenke over hva vi har gjort galt, fortelle om syndene våre og rydde opp i livet.

I fastetiden skal vi spise mindre. Vi tar bort unødvendige ting. Slik gjør vi oss klar til høytiden. Før var det vanlig å legge en blå eller fiolett duk over alteret i kirken, sier sogneprest Hammer. Den lå der i 40 dager. Det var fra aske-onsdag og fram til 1. påskedag.

Hvit

– Hvit er festens farge. Den brukes fra første påskedag og seks uker framover. Da kommer pinsen. Hvitt er et symbol på både fest, glede og renhet, sier Hammer.

Hvitt brukes også på Maria budskapsdag. Den er så nær 25. mars som mulig. Det var da Maria fikk vite at hun skulle føde Jesus, som er Guds sønn. Den hvite fargen er et symbol på Marias renhet.

– Hvitt brukes også til feiringer som dåp og bryllup, sier Hammer.

Grønn

– Grønn er vekstens farge. Den er et symbol på nytt liv. Fargen brukes etter pinse og hele høsten, sier Hammer.

Kirken bruker fargen i åpenbarings-tiden mellom jul og faste. Tiden handler om at Jesus viste hvem han er.

Gul

Denne fargen er ikke en del av kirkens tradisjon. Men gul er den viktigste fargen i den folkelige feiringen. Det gjelder både i Norge og i resten av Nord-Europa. Det er uklart hvordan fargen kom i bruk. Men gult er solens farge.

Rundt påsketider var det solfester som feiring. Det var lenge før den kristne feiringen av påsken.

Også plommen i egget er gul. Appelsiner er oransje. De forbindes også med påsken.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå