Kultur
Bildet viser telt under Karlsøy-festivalen med snødekte fjell i bakgrunnen. Du finner ikke et vakrere sted for en festival, sier koordinator i Karlsøy-festivalen Øyvind Brungot Dahl.

Karlsøy-festivalen feirer 20 år

I fjor brant hovedhuset til festivalen ned. Likevel arrangeres Karlsøy-festivalen igjen - for 20. gang.

Karlsøy-festivalen arrangeres i år igjen. Til tross for at hovedhuset brant i fjor. Festivalen feirer samtidig 20 år.

Festivalen byr på både musikk og kultur. I tillegg blir det som vanlig både seminarer, debatter og omvisninger.

– Festivalens slagord har alltid vært «En festival med mening». Den går imot et samfunn med verdier som lønnsomhet, konkurranse og grådighet, sier Øyvind Brungot Dahl til nyhetsbyrået NTB. Han har vært med på å lage festivalen i 15 år.

Festivalen er viktig for folk som bor på Karlsøya i Troms. I fjor skjedde noe dramatisk. Festivalens hjerte, selve Prestegården, brant ned til grunnen.

– Det var utrolig trist. Det var noe vi aldri hadde forestilt oss ville skje. Ikke bare var huset en institusjon her på øya. Det var også veldig viktig for festivalen, sier Dahl. Men det tok ikke lang tid før de bestemte at det også skulle bli festival i 2019, sier han.

– Det var en skikkelig nedtur å miste det bygget. Samtidig har opplevelsen styrket miljøet. Alle var enige om at vi skulle få til nye festivaler. Vi kjøpte den gamle Doktorgården. Dermed flytter vi det som var i Prestegården hit, sier Dahl.

Kine Henriksen jobber frivillig for festivalen. Hun sier hun har mange gode barndomsminner fra øya. Hun bodde der i fire år i oppveksten. Da hun var ferdig utdannet, bestemte hun seg for å dra ut og bidra.

– Øya blomstrer virkelig opp når festivalen arrangeres. Den er virkelig viktig for øya og de 75 som bor her fast, sier hun.

I år gleder hun seg mest til å oppleve en kar som kaller seg The Disco Bunny.

– Greia hans er rett og slett hemningsløs, glad dans. Han er fra Brasil. Han kjører til Karlsøy i sin knallgule bobil, forteller Henriksen. Og sier:

– Han er kjent for å stille opp med tettsittende klær – og et stort smil. Jeg tror han kommer til å få alle til å bli med.

Andre artister som stiller opp, er Razika, Joddski med gamle venna, Ágy, Tusmørke, Skada Vara, The Late Great, Jordsjø og Berlev’s Rock 'n' Roll Hotel.

Festivalen er laget etter det som før var alternative ideer om landbruk og klima. Nå er disse blitt mer vanlige i samfunnet.

– Dette er temaer som festivalen har vært opptatt av i 20 år. Vi er nok fortsatt ikke helt vanlige. Men det er det moro å se hvor mange som nå viser de samme holdningene som vi har stått for så lenge.

Det han selv falt for var naturen. Og at det er plass til alle.

– Her kan alle komme og være seg selv. Ingen dømmer deg så lenge du følger Kardemommeby-loven. Det er mye artige folk her, rett og slett.

Karlsøy-festivalen arrangeres i år litt senere på sommeren enn før. Årsaken er været. Øya ligger værhardt til. Og nordnorsk sommer kan by på litt av hvert når det gjelder vær. Men i år er godværet bestilt, sier Dahl.

Datoen for årets festival er 30. juli til 4. august.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå