Kultur

Maja Lunde varsler ny bokserie

250.000 personer kjøpte Maja Lundes bok «Snøsøsteren». Nå vil hun skrive nye bøker sammen med tegner Lisa Aisato.

– Lese er det aller viktigste vi gjør, sier forfatter Maja Lunde. Hun skriver bøker som alle elsker.

Nylig kom hun med romanen «Przewalskis hest». Det er den tredje boka med historier knyttet til klimaendringer. Fortellingen er om urhesten i Mongolia, som alle hestearter kommer fra. Så blir den borte.

Før jul i fjor solgte Lunde 250.000 av boka «Snøsøsteren». Boka skulle være en koselig fortelling om jul, mest beregnet på barn og unge. Slik ble det ikke.

– Jeg hadde visst en stund at jeg skulle skrive julekalenderbok. Forlaget Kagge så kanskje for seg en bok om kos og varme. Men det klarte jeg ikke skrive. Det var en annen historie jeg måtte fortelle, sier hun. Den ble en suksess.

Nå avslører Lunde at det kommer flere bøker som ligner.

– Jeg har planlagt å skrive fire sånne bøker. Temaet er årstider. Hver bok vil være fortellinger som kan leses alene, sier Lunde.

Hun får også med seg tegneren Lisa Aisato igjen.

– Mandag sendte jeg en kort tekst om deler av handlingen til Lisa. Boka er planlagt neste høst, sier Lunde.

Lunde tok mandag en pause fra fest og lansering av den nye romanen sin. Hun var med på Nasjonal lærerkonferanse med Mediekompasset og Foreningen !Les. Hun ville snakke om hvorfor det er så viktig at barn og unge leser. Og om at hun skriver både for voksne og barn.

Fra før har Lunde suksess med romanen «Bienes historie» og «Blå». Bøkene er oversatt til mange språk. Og de leses av tusenvis.

– Jeg kommer til å slutte å skrive for voksne før jeg slutter å skrive for barna. Å lese er bra for hodet. Jeg tror de trenger det mye mer enn noensinne. De trenger en pause fra alt rundt seg. De må bruke hodet andre måter, sier Lunde.

Hun forteller at hun selv har gutter som har lesing som lekse. 20 minutter hver dag.

– Noen finner roen i det. Det er verdifullt. De blir smartere av det, mener hun.

Lunde tror den teknologiske utviklingen har endret noe hos oss.

– Vi har vent oss til å bli distrahert. Det er så lett å sjekke noe hele tiden. Lesingen gir hjernen en pause fra å bruke hjernen oppstykket, sier hun.

Forfatteren tror det å lese hjelper på å være rastløse og gir mer selvtillit. Og at også vi voksne må bestemme oss for at vi skal prioritere å lese.

Lunde sier hun tenker lite på leserne når hun skriver. Men at hun forsøker å lage fortellingen så god som hun kan.

– Jeg jobber litt på samme måte som da jeg lekte som barn. Det handler om å forestille seg noe. Bare da jeg får det til å kjennes levende, sier hun.

Hun mener det må mild tvang til for å få barn og unge til å lese.

– Konkurransen om oppmerksomheten er hard. Skolen er det beste stedet å få inn lesing på, sier forfatteren.

Siste utgave

På forsiden nå