Kultur

Bodø blir europeisk kultur-hovedstad

Bodø søkte og fikk ja. Byen skal være et senter for kultur i Europa i 2024.

Bodø søkte til den Den europeiske union (EU). Tirsdag fikk de svaret. Ja, Bodø i Nordland blir europeisk kultur-hovedstad i 2024.

– Det er en fantastisk dag for Bodø, sier Rolf Kåre Jensen til NTB i Brussel i Belgia. Da hadde EU nettopp bestemt saken. Jensen er rådmann i Bodø kommune.

Ordningen med kultur-hovedsteder startet i 1985. Den handler om at en by eller flere byer utnevnes til kultur-hovedstad av EU. Byen får oppmerksomhet. Den skal framheve kulturen sin og skape arrangementer.

Det er beregnet å koste Bodø 300 millioner kroner, ifølge kanalen NRK. Nå er spørsmålet om byen får støtte fra staten. Kulturminister Trine Skei Grande ba Bodø om ikke å søke i år. Hun ville at byen skulle vente. Hun sa nei til å gi støtte før søknaden.

– Jeg tar det som en selvfølge at staten vil gå inn å bidra, sier Kristin Ørmen Johnsen til NRK tirsdag. Politikeren fra Høye leder familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Bodø konkurrerte mot byene Banja Luka og Mostar i Bosnia-Hercegovina. Det skriver Avisa Nordland. Tartu i Estland skal også være kulturby i 2024. I tillegg skal det velges en by i Østerrike.

Ordningen er slik at landene får søke ulike år. Slik skal æren gå mest mulig på rundgang. Bergen i Hordaland var kulturhovedstad i 2000. Stavanger/Sandnes i Rogaland var det i 2008.

Siste utgave

På forsiden nå