Kultur

Guri inviterte tiggeren med hjem

Guri Riksaasen var irritert på tiggeren hun gikk forbi hver dag. I dag bor Elena hos henne av og til.

Historien om Guri Riksaasen og tiggeren Elena er ganske unik. Nå har det kommet bok om vennskapet mellom dem.

Det startet i 2013.

– Elena hadde tiggeplassen sin rett utenfor jobben min. Det var på Grønland i Oslo. Jeg gikk forbi henne hele tiden. Jeg kjente på en irritasjon. Jeg holdt ekstra godt på lommeboka hver gang jeg så henne, sier Riksaasen til nyhetsbyrået NTB.

En dag tok Riksaasen seg en snartur innom en butikk. Hun skulle kjøpe seg lunsj. Inne i butikken tenkte hun: Hun kunne ta med seg akkurat hva hun ville fra butikken. Likevel følte hun seg ikke lykkelig.

– Jeg var blitt en sånn person som jeg virkelig ikke ønsket å være. Da jeg kom, ut la jeg penger i koppen til Elena. Det ble spesielt. Hun kjente meg jo godt igjen. Hun visste at jeg var en sånn som ikke ga. Det ble en kontakt, sier Riksaasen.

Riksaasen var 42 år da hun ble kjent med Elena. Riksaasen har tre barn. Hun bor på Holmlia i Oslo. Elena var 56 år da hun kom til Oslo. Hun er fra en landsby sørøst i Romania. Hjemme ventet seks barn og mange barnebarn.

Den første tiden av vennskapet snakket de med smil, latter og kroppsspråk.

– Det er utrolig hvor god venn du kan bli med et annet menneske selv om du har problemer med språket, forteller Riksaasen.

En dag inviterte Riksaasen Elena og ektemannen hjem. De ble invitert på middag. Etterpå ble det rett og slett umulig å sende paret ut i kulda. Hun visste jo at de ikke hadde noe sted å sove. Siden har Elena bodd hos Guri i perioder.

Guri er alenemor. Hun har to ungdommer som bor hjemme. De har aldri protestert på ordningen.

– Unger. De har den sterkeste sansen for rettferdighet. For dem var det helt naturlig å dele, sier Riksaasen.

Hun er tydelig på at ikke folk skal ta med vilt fremmede hjem.

– Det er viktig for meg å si at Elena ikke var en fremmed da jeg slapp henne inn. Hun var blitt en god og nær venn, sier Riksaasen.

Men hun forstår dem som kan bli sinte av historien.

– Det finnes helt klart både bakmenn, menneskesmugling og kriminalitet i miljøene med tiggere. Jeg oppfordrer ikke folk til å være naive. Men kan vi ikke prøve å finne ut hvem som er kriminelle, og hvem som ikke er det? Det blir altfor lett å bare snu ryggen til elendigheten, sier hun.

Det finnes få bøker om tiggere. Derfor ville Riksaasen skrive boka. Og Elenas historie er ikke unik. Hun jobbet svart som sesongarbeider i jordbruket i Romania. Derfor har hun ikke rett på pensjon i hjemlandet. Riksaasen forklarer også hvordan romfolket til 1856 var slaver i Romania.

Boka heter «Kjærlighet i tiggernes tid». Den gis ut på Vårt Land forlag.

Riksaasen sier Elena også hjalp henne da de ble kjent.

Hun ber også folk om å tenke på det du har som en verdi.

– Du er faktisk rik selv om du ikke har den nyeste mobilen. Og så går det an å møte folk som fikk et annet liv enn deg, med respekt, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå