Kultur

Vil ikke skifte mening om Y-blokka

Fylkesmannen ber regjeringen tenke seg om. Men statsråd Monica Mæland vil fortsatt rive Y-blokka.

Regjeringen ønsker å rive Y-blokka i Oslo. Bygningen er kledd med flere verk av kunstneren Pablo Picasso. Mange har klaget på regjeringens ønske.

Fylkesmannen i Oslo og Viken har vurdert saken. De sier ja til å rive Y-blokka. Det er lov til å rive blokka etter planen for arealet.

Valgerd Svarstad Haugland er fylkesmann. Hun ønsker ikke at rivingen skjer raskt uten en ny vurdering. Fylkesmannen sier blant annet at det kan gjøre skade. Den vil være umulig å rette opp i. Fylkesmannen beklager om riving skjer før det er gjort en ny vurdering.

Regjeringen vil bygge nye bygg for regjeringen i området. Det skjer etter store ødeleggelser fra terrorangrepet 22. juli 2011. Kommunalminister Monica Mæland ser ingen grunn til å vurdere saken på nytt.

– Jeg er glad for at vi nå kan gå videre i arbeidet. Vi vil bygge et åpent, trygt og grønt regjeringskvartal, sier Mæland. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tre store organisasjoner har klaget på rivingen. Det er Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Oslo arkitektforening. Også en internasjonal organisasjon har klaget.

– Det er vel nesten så sterkt som Fylkesmannen kan uttale seg. Vi forventer at regjeringen tar dette på alvor, sier Gisle Løkken. Han er leder i NAL.

– Vi får se om regjeringen lytter, sier general-sekretær Ola Fjeldheim. Han jobber i Fortidsminneforeningen. De vil sende saken til Sivilombudsmannen.

Fjeldheim mener det er mulig å finne en annen løsning enn å rive blokka. Om politikerne vil.

Det mest kjente verket på Y-blokka er «Fiskerne» på fasaden. Det er bestemt at verket skal tas vare på. Det blir en del av det nye regjeringskvartalet. Det skjer selv om resten av bygget blir revet.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå