Kultur
Bildet viser forfatteren Jenny Gladwell med julelys i Oslo sentrum i bakgrunnen. Gladwell har skrevet boka «Adventsgaven». Den handler om julegrana som Oslo gir i gave til London hvert år.

Skriver om juletre-gaven fra Norge

– Jeg var litt nervøs da jeg skulle besøke Norge. Jeg skrev om Norge før jeg hadde vært i landet selv, sier Jenny Gladwell. Hun har skrevet boka «Adventsgaven».

Britiske Jenny Gladwell har skrevet en julete roman. Den handler om en helt spesiell gave: Julegrana som Oslo gir til London hvert år. Det er en takk for hjelpen Storbritannia ga Norge under andre verdenskrig.

Først nå har Gladwell besøkt Norge. Det er etter at hun har skrevet «Adventsgaven».

– Jeg var litt nervøs da jeg skulle besøke Norge. Jeg skrev om Norge før jeg hadde vært i landet selv, sier forfatteren.

Vi skal ikke lese mye i romanen før vi forstår hvor vi skal: Til Norge og Oslomarka. Journalisten Jane Brook skal av gårde dit for å lage en sak. Den skal handle om juletre-gaven fra Oslo.

Karakteren har kjærlighetssorg. Hun får oppleve både romantikk og mystikk i Norge. Hun må løse en gåte fra krigens dager. Den kommer til henne i form av et gammelt brev.

– Jeg så filmen «Kongens nei». Den hjalp meg enormt mye, sier Gladwell. Til daglig er hun redaktør. Hun drømte lenge om å skrive en kriminal-roman.

– Men vi får triste nyheter hele tiden. Vi er på nett hele tiden og slipper ikke unna. Så jeg tror vi trenger en pause. Vi trenger romaner som underholder, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Karakteren Jane Brook er ganske sliten når vi først møter henne.

Men så skal hun få ta del i noe vakkert. Hun blir med på når julegrana som skal sendes til London, felles.

– Jeg bodde og studerte i London. Da så jeg juletreet hvert år, uten å tenke over det, sier Gladwell. Så fikk hun høre historien om treet.

– Jeg ble en juletre-nerd som leste alt jeg kunne finne om temaet. Og så var jeg i gang, Jeg skrev meg til norsk jord. Til et land jeg aldri hadde besøkt. Jeg har vært så nervøs. I boken skriver jeg til og med om kong Haakon, sier hun. Men det er utrolig mye informasjon å finne i reisebøker og på nettet, sier hun.

– Jeg har skrevet virkelig om Norge. Det forteller norske lesere meg nå. Det gjør meg veldig glad, sier forfatteren.

Hun har nylig fått oppfylt et ønske. Hun var i Oslomarka og så på da årets utvalgte gran ble felt. Hun sier det var magisk. Både Oslos ordfører Marianne Borgen og Ruth Bush var med. Hun er borgermester i bydelen Westminster i London.

– Da forsvant siste rest av nervøsitet. For det var akkurat slik jeg hadde forestilt meg det, sier Gladwell.

Forfatteren heter egentlig Genevieve Herr. Hun bruker navnet Jenny Gladwell når hun skriver.

Mer fra Kultur

På forsiden nå