Kultur

Brettspillene er fortsatt populære

Trodde du dataspill hadde tatt helt over for brettspill? Tro om igjen. Vi spiller nemlig mer brettspill enn noensinne.

På 1980-tallet kom dataspillene. Da trodde mange at brettspillenes tid var forbi. Men det var den ikke, sier K. Remo Rehder til nyhetsbyrået NTB. Han startet nettstedet Brettspillguiden.no.

– Naturligvis vil det være en viss konkurranse. Det skjer når noe nytt skal finne sin plass i markedet. Men i dette tilfellet vil folk ha både òg. Det er det ingen tvil om. Brettspill har en del unike ting ved seg som det ikke er så lett å bytte ut. Så de har ikke bare overlevd. Men de øker stadig større, sier han.

I Norge skjedde en stor endring på slutten av 1990-tallet, forteller Rehder. Da oppdaget unge voksne hva slags spill som fantes i Tyskland.

– Disse spillene bygget på helt andre prinsipper. Det er sammenlignet med hva som var vanlig her til lands. Deres familiespill var laget for voksne. Men de hadde enkle nok regler til at de eldre barna kunne være med. I motsetning til spill som var laget for barn – men kalt familiespill.

Det har ført til at vi har en generasjon som er vant til å spille brettspill med andre voksne.

Brettspillguiden.no har anmeldt brettspill siden 1999. Hvert år kårer de årets spill.

– Ikke minst ser vi etter spilleglede: Vi vurderer hvor utfordrende, spennende og intens opplevelsen av spillet er. Til slutt er vi opptatt av hvor lang levetid spillet vil ha før det er «utspilt», fortsetter Rehder. I år var det spillet «Sshh … don’t wake daddy!» som ble kåret til Årets barnespill.

– Det er et spill som inneholder et elektronisk element. Det engasjerer barna, sier Rehder.

– Kategorien familiespill vant «Magic Maze». Det er et annerledes, spennende og intenst samarbeids-spill. «Decrypto» ble Årets Selskaps-spill. Det er et litt utfordrende spill med ordlek. En må sende en kode til sine medspillere. Samtidig skal en unngå at motstanderne avslører den.

Mange har spill som de pleier å spille til jul og påske.

– Jeg tror mange av «spill-tradisjonene» skyldes folks nostalgi. Og ikke minst «slapphet». Det krever en liten innsats å lære seg noe nytt. I tillegg så er vel mye basert på hva en har liggende på hytta.

Han foreslår å kjøpe med seg et nytt spill hver gang en skal være litt lenge på hytta.

– Så skal du nok se at tradisjonene endrer seg, fortsetter han.

Selv kan han varte opp med spill i alle sjangre og størrelser.

– Det er litt skummelt å innrømme det. Men jeg har et sted mellom 4.000 og 5.000 forskjellige spill. Mellom 500 og 1.000 av dem har jeg ennå ikke spilt.

K. Remo Rehders anbefaler disse spillene for julen:

* «Kulami» – et spill for to spillere. Det passer for dem som liker en mental duell. Uten at det er like vanskelig som sjakk.

* «Wizard» – et kortspill som ligner på tradisjonelle spill der en tar stikk. Som Amerikaner og Spardame. Spillet kan spilles med opp til seks spillere.

* «Trails of Tucana» – et spill utviklet i Norge. En kaster terninger og krysser av eller tegner på et personlig ark. Slike spill er en stor trend de siste par årene.

* «Maracaibo» – et strategi-spill. Spillet passer for dem som ønsker at det skal være en stund. Og for dem sol liker planlegging.

* «Las Vegas» – terningspill der du bruker terningene taktisk. Målet er å vinne mest mulig penger.

* «Ryktet går» – hviske-leken gjort om til et tegn-og-gjett-spill. Det skaper mye latter og moro i selskaper.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå