Kultur
Bilde 1 av 4

Protesterer mot riving av Y-blokka

Like før jul sa regjeringen at de vil rive Y-blokka. De som er uenige gir seg ikke. De tror de kan få statsministeren til å snu.

Y-blokka og høyblokka er begge deler av regjeringskvartalet i Oslo. Begge bygningene fikk skader i terror-angrepet 22. juli 2011. Mens høyblokka fikses opp, vil regjeringen fortsatt rive Y-blokka. Det til tross for protester fra flere organisasjoner.

Det har skapt sterke reaksjoner. Torsdag møtte 1500 personer opp foran Y-blokka i protest. Det er politiets anslag, skriver nyhetsbyrået NTB. Mange av demonstrantene var kledd i oransje.

Motstanden har pågått siden regjeringen i 2014 ga beskjed om at de ville ha den revet. Demonstrantene sa de håpet at statsminster Erna Solberg skal endre avgjørelsen.

Y-blokka sto klar til bruk i 1969. Kunstnerne Carl Nesjar og Pablo Picasso sto for mye av kunsten på bygget. Et av verkene er "Fiskerne" på kort-veggen mot Akersgata. "Måken" er det andre kunst-verket, og de regnes som verneverdig.

Disse to kunst-verkene bidro til at Riks-antikvaren foreslo å bevare bygget i sin tid.

Om det ender med at Y-blokka rives, vil kunsten bli tatt vare på. Den skal lagres og flyttes til et annet sted i regjerings-kvartalet.

Lars Elton hadde en appell. Han er kunst-kritiker, og bekymret for kunst-verkene. Han er ikke trygg på at de vil overleve.

Vi er fordi vi skal vinne. Arkikteturen til Y-blokka har stor verdi internasjonalt. Nesten alle fagfolk er for bevaring, sa han til stor applaus. Elton mener det er flere ting som har endret seg siden avgjørelsen om riving ble tatt.

Det å demontere kunsten er et prosjekt med høy risiko. Ingen vet hvordan det skal gjøres eller hvordan det vil gå. Vi står i fare for at den kunsten vi elsker så høyt står i fare for å bli ødelagt, advarte Elton.

Etter appellen gikk demonstrantene til Stortinget. Der fikk alle som ville si noe, mulighet til det. Der knyttet flere demonstranter oransje tøystykker til porten på Stortinget.

Før jul sa Fylkesmannen at riving kunne gjennomføres. Samtidig ble regjeringen bedt om vurdere saken på nytt. Flere organisasjoner ba Kommunaldepartementet om å endre avgjørelsen.

Departementets svar var at rivingen skal skje. De mente at riving ikke er i strid med internasjonale avtaler.

Monica Mæland har ansvaret som kommunal-minister. Hun mener det ikke er behov for en ny vurdering av saken.

– Jeg vil være tydelig på at det ikke finnes nye momenter i denne saken. Derfor trengs det ikke en fornyet vurdering. I juni sa et stort flertall på Stortinget seg enig i avgjørelsen. Det sa Mæland til nyhetsbyrået NTB i november.

Plan- og bygningsetaten i Oslo har også godkjent at Y-blokka rives.

Siste utgave

På forsiden nå